Литовският министър на външните работи Габриелус Ландсбергис заяви, че Литва няма да разглежда молбата на беларуската главна прокуратура, с която се иска бившата кандидатка за президент на Беларус - Светлана Тихановская, да бъде предадена на Минск.

"Литва винаги е била и ще бъде каменна стена, зад която ще намерят убежище всички демократични сили, преследвани от различни режими. Така всеки, който е намерил убежище в Литва, може да се се чувства в безопасност, да знае, че няма да бъде предаден на режима - нито заради борбата му за демокрация, нито за борбата за свобода на словото или религията." - се казва в позиция на литовския първи дипломат, публикувана на сайта на Министерството на външните работи на Литва.

"А на беларуския режим можем да кажем: по-скоро адът ще замръзне, отколкото да да започнем да разглеждаме исканията ви." - заключава Ландсбергис.

Беларус предприе стъпки за екстрадирането на Тихановска

Беларус предприе стъпки за екстрадирането на Тихановска

Тя живее в изгнание в Литва

На 5 март от главната прокуратура на Беларус се обърнаха към Вилнюс с молба за екстрадицията на Тихановская. Минск обвинява нея и приближените й в опит за насилствено завземане на властта в страната.

Представителите на беларуската опозиция отхвърлят обвиненията.

Номинираха Светлана Тихановска за Нобелова награда за мир

Номинираха Светлана Тихановска за Нобелова награда за мир

Номинацията е на президента на Литва