Обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на саудитския журналист дисидент Джамал Кашоги в нейното консулство в Истанбул не е правдоподобно. Това обяви британският министър за Брекзит Доминик Рааб, цитиран от "Ройтерс".

След като отричаше в продължение на две седмици каквото и да било участие в изчезването на 60-годишния Кашоги, който пишеше за в. "Вашингтон пост" и имаше и американско гражданство, Саудитска Арабия в петък късно вечерта обяви по държавната телевизия, че той е починал при "юмручен бой" в консулството. Час по-късно друг официален саудитски представител обяви, че е бил удушен.

Германия "сръфа" Саудитска Арабия за смъртта на Кашоги

Германия "сръфа" Саудитска Арабия за смъртта на Кашоги

Обясненията на петролното кралство били незаволителни и неадекватни

Попитан по време на интервю за БиБиСи дали е повярвал на обяснението на саудитските власти, Рааб изтъкнал: "Не, не смятам, че е правдоподобно... Ние подкрепяме турското разследване за това, а британското правителство ще иска да види арестувани хора, отговорни за тази смърт."

По думите на Рааб, Великобритания трябва да знае фактите относно случилото се, преди да може да направи "разумна и трезва преценка" какво да стори в отговор.

Натискът над Саудитска Арабия продължава

Натискът над Саудитска Арабия продължава

Светът не вярва на обясненията за смъртта на журналист

"Няма да се предадем и да прекратим отношенията си със Саудитска Арабия, не само заради огромния брой британски работни места, които зависят от тях, но също така и защото ако упражнявате влияние върху партньорите си, трябва да сте в състояние да разговаряте с тях", коментирал още Доминик Рааб.