Стро Британският външен министър Джак Строу заяви, че Съветът за сигурност на ООН трябва да внимава и да “не играе игри” относно възстановяването на Ирак, предаде АП.

Коментарът му дойде, след като САЩ и Великобритания започнаха да преглеждат хуманитарни проекти за възстановяване на Ирак.

Джак Строу, който е на кратка обиколка в четири страни в района на Персийския залив, посочи, че ООН играят важна роля за възстановяването на Ирак, но допълни, че “това зависи до каква степен членовете в Съвета за сигурност, особено постоянните пет, покажат градивни проекти”.

Ролята на ООН или конкретно на отделни страни от организацията не е ясна, коментира АП. Съединените щати са поканили коалиционните си партньори да участват в реконструкцията на Ирак, но те оставиха извън предстоящата работа страните, обявили се срещу войната, а именно Германия, Франция и Русия. В същото време последните две са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

“Вместо да се спори за това какво е било и какво можеше да бъде, нека приемем, че има нова реалност в Ирак и за нея отговарят всички членове ... не да се играят игри, а да се приеме тази нова реалност и да се продължи напред”, подчертава Строу.

Вашингтон няколко пъти обяви, че коалицията, водена от САЩ, ще има главна роля в работата и рехабилитацията на страната, като в същото време Европейският съюз и много други страни притискат съюзниците за по-влиятелно включване във възстановяването на Ирак.