Следовател обяви, че британското правителство е отхвърлило неговата молба да проведе публично разследване на смъртта на бившия руски шпионин Александър Литвиненко в Лондон през 2006 година, съобщи Ройтерс.

Следовател Робърт Оуен изпрати молба, след като обяви, че неговото разследване е стигнало до задънена улица, защото не може да провери дали Москва стои зад убийството.

Оуен, който е младши съдия, работещ като следовател, е заявил на изслушване в лондонски съд, че са му съобщили 45 минути по-рано, че правителството е отхвърлило неговата молба за публично разследване.

В писмо до правителство от миналия месец Оуен пише, че такова разследване е необходимо за установяване на обстоятелствата около смъртта на Литвиненко.

За да се избегне съмнение, аз трябва да заявя, че такова разследване е от основна важност за този случай, отбелязва той.

През май Оуен беше притиснат от британското правителство, което настоява да се запази недостъпна секретната информация, тъй като може да подкопае доверието в британското правителство и да „причини реална вреда на Великобритания в международните отношения".

Същият месец Марина Литвиненко обяви, че публичното разследване е единственият начин истината да излезе наяве за смъртта на съпруга й.

43-годишният Литвиненко почина, след като бе отровен с радиоактивния полоний-210, докато е пиел чай на среща в Лондон. На смъртното си легло той обвини руския президент Владимир Путин, че е наредил да го убият. Русия отрича.

Той работеше за Ми-6 заедно с испански шпиони дни преди да бъде убит.

Разследването е забавено от години, тъй като правителствата на Великобритания и Русия бавно разкриват документи по случая.