Първата група деца бежанци, които са пристигнали в Европа без възрастни, пристигнаха във Великобритания от лагера във френския град Кале.

Те пристигнаха в група на Острова според приетата поправка в имиграционния закон, според която Великобритания ще приеме деца под 13 година, които се нуждаят от особена защита.

В Лондон днес пристигнаха 70 момчета и момичета от лагера "Джунглата", който предстои да бъде разтурен. Неговото разрушаване трябва да започне утре, като френските власти очакват процесът да продължи около седмица. Предстоящето вчера предизвика напрежение в лагера и се стигна до сблъсъци между мигранти и полиция.

Пристигането на 70-те непридружени деца бе помрачено от публикации в някои британски медии, според които някои от приетите изглеждат далеч по възрастни. Дори член на парламента от консервативната партия предложи да бъде направена стоматологична експертиза на бежанците, за да може да се установи със сигурност тяхната възраст. Предложението обаче беше отхвърлено от останалите парламентаристи.

Въпреки това днес управлението на Министерството на вътрешните работи в район Кройдън, където пристигнаха децата бежанци, беше оградено с временна стена, за да бъдат скрити те от журналистите.

Според източник на ВВС от вътрешното министерство от 50 до 70 деца ще бъдат настанени в хостел в графство Девън

Епископът на Кройдън Джонатан Кларк, представител на Safe Passage UK (организация за защита на децата бежанци) заяви, че е изключително обезпокоен от предстоящата седмица заради разрушаването на лагера "Джунглата". Той призова правителството да удвои усилията си по приемането на всички деца от Кале, а и да осигури защита за останалите.

Френските власти разпространиха сред обитателите на най-проблемния лагер 10 000 листовки с призив мигрантите да преминат през процес на регистрация. Планът е след това те да бъдат превозени в други области на Франция и да им се даде възможност официално да подадат молба за убежище.

По-голяма част от обитателите на "Джунглата" обаче нямат никакво намерение да остават във Франция и са готови на всичко, за да отидат във Великобритания.

Затова и благотворителните организации изразяват съмнение, че те ще послушат призива на френските власти, които пък ще могат да изпълнят плана за закриване на лагера.

Очаква се до 2020 година Великобритания да приеме до 3000 малолетни бежанци от Близкия Изток и Северна Африка.