Коментирайки опасенията на Киев за нова широкомащабна руска офанзива в Украйна през февруари, военното разузнаване на британското министерство на отбраната потвърждава в ежедневния си доклад, че руската армия е много вероятно се опитва да възобнови настъпателните операции още от началото на януари, информира Руската служба на Би Би Си.

В същото време руските сили успяват да отвоюват само няколкостотин метра на седмица. Това почти сигурно се дължи на факта, че Русия сега не разполага с боеприпаси и маневрени единици, необходими за успешно настъпление, казват авторите на доклада.

Лондон смята, че руското командване вероятно прави планове, които изискват части с недостатъчен персонал и опит за постигане на нереалистични цели - поради политически натиск върху него.

Според британското разузнаване е малко вероятно през следващите седмици Русия да успее да натрупа необходимите сили, за да повлияе значително на изхода от войната, прогнозира британското разузнаване.

Далекобойни ракети и изтребители - темите на Кулеба в Мюнхен

Далекобойни ракети и изтребители - темите на Кулеба в Мюнхен

Мюнхенската конференция по сигурността ще се проведе от 17 до 19 февруари

Русия изпраща подкрепления в Източна Украйна преди нова офанзива, която може да започне следващата седмица по фронта, където се водят позиционни битки от месеци, каза украинският губернатор на Луганска област Сергей Гайдай.

Институтът за изследване на войната (ISW) също отбелязва, че украински официални лица считат, че руските сили се готвят да започнат широкомащабна решителна офанзива в Източна Украйна в средата до края на февруари. Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви на 5 февруари, че украинската армия очаква Русия да започне решителната си офанзива около 24 февруари, за да обвърже символично атаката с първата годишнина от руското пълномащабно нахлуване в Украйна.

Резников също така уточни, че украинските военни не са наблюдавали формирането на руски настъпателни групи в Харковско и Черниговско направление или Беларус; Говорителят на украинското Южно оперативно командване Наталия Хуменюк отбеляза, че руските сили вероятно се концентрират върху започване на настъпателни операции на изток, а не в Южна Украйна.

Неназован съветник на украинската армия каза пред Financial Times, че Русия възнамерява да започне офанзива през следващите 10 дни (до 15 февруари), график, който ще позволи на руските сили да ударят украинските позиции преди пристигането на западни танкове и бойни машини на пехотата.

ISW: Русия се опитва да разсредоточи украинските войски преди нова офанзива

ISW: Русия се опитва да разсредоточи украинските войски преди нова офанзива

Тя ще започне до един месец