Скотланд Ярд сне полицейския пост, който наблюдаваше посолството на Еквадор в Лондон, където от 2012 година се крие основателят на Wikileaks Джулиан Асанж.

Посолството на Еквадор беше една от най-охраняваните сгради в Лондон през последните три години - полицейското присъствие пред посолството беше 24 часа на ден. Постът струваше 9 млн. паунда годишно.

Днес обаче Лондонската общинска полиция обяви, че ще прекрати непрекъснатото наблюдение на сградата, тъй като "ангажиментът на служителите за постоянно присъствие повече не е оправдан".

Опитите за арест на Асандж няма да престанат, но постоянното наблюдение ще бъде заменено от "серия специални тактики" и ако той напусне посолството ще бъде направо всичко по силите ни, за да бъде арестуван, посочват от службите.

Преди година самият Асандж обяви, че има намерение да излезе навън. Появиха се и съмнения за негови здравословни проблеми. Нищо обаче не се случи.

"Откакто Джулиан Асандж влезе в посолството, премина значителен период от време, а въпреки опитите на голям брой хора, все още няма непосредствена перспектива за дипломатическо или правно разрешаване на проблема", се казва в становище на Общинската полиция на Лондон.