Европейските и американските власти, разделени във връзка с външната политика на американския президент Доналд Тръмп, откриха обща кауза този уикенд в порицаването на прикритата кампания на Русия за подкопаване на западните демокрации. Това се посочва в материал на агенция "Ройтерс" по повод приключилата вчера конференция за сигурност в Мюнхен.

Но въпреки трансатлантическото показване на гняв спрямо Русия по време на конференцията, западни официални лица и дипломати също така са признали неудобна истина: че Русия е от решаващо значение за разрешаването на много от най-тежките световни конфликти.

От Източна Украйна до Северна Корея, статутът на Русия като ядрена сила, нейната намеса в Сирия и нейното право на вето в Съвета за сигурност на ООН означават, че каквато и да е дипломация в крайна сметка трябва да включва и Москва.

"Не можем да намерим политическо решение без Русия", изтъква министърът на отбраната на Норвегия Франк Беке Йенсен пред "Ройтерс", като допълва: "Трябва да стигнем до момент, в който можем да работим за намиране на политическо решение, и те (Русия) трябва да имат централна роля в това."

САЩ удари 13 руснаци. Кремъл: Абсурдни обвинения

САЩ удари 13 руснаци. Кремъл: Абсурдни обвинения

Доналд Тръмп е бил запознат

Поне публично, Русия беше лошото момче в Мюнхен, остро критикувана за намесата в американските президентски избори през 2016 г. след обвинението, повдигнато от САЩ срещу 13 руснаци през миналата седмица, и по-масово за нейното анексиране на Крим от Украйна през 2014 г.

За Запада подобно единство на целите бележи промяна след година на реторика на Тръмп тип "Америка на първо място", неговите противоречиви твърдения за НАТО и Европейския съюз, решението му да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата и решението му да не подкрепи ядрената сделка с Иран, сключена през 2015 г.

На ежегодно провежданата конференция в Мюнхен, рядко събиране на европейски и американски представители от областта на сигурността, която също така привлича и най-изявените руски дипломати, американските представители, задаващи правителствената политика на САЩ, бяха видимо раздразнени от публичното отричане от страна на Москва на обвиненията за намеса в американските избори.

"Изненадан съм, че ... руснаците идват, изпращат някого, всяка година по същество да отхвърля фактите", коментира директорът на Националното разузнаване на САЩ Дан Коутс във връзка с руското присъствие на конференцията в Мюнхен.

Ала зад кулисите дипломати са разкрили, че е имало различен тон, като висши официални лица, включително генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна с руския външен министър Сергей Лавров.

"Налице е дипломатическа мрежа, която работи", посочи руският сенатор Алексей Пушков, изтъквайки контактите за разрешаване на конфликта в Сирия, включващи Москва, Анкара, Вашингтон и Тел Авив. "Това е нещо, ако се използва ефективно, може да предотврати по-големи конфронтации", допълни Пушков.

Германия склонна за облекчаване на санкциите срещу Русия

Германия склонна за облекчаване на санкциите срещу Русия

Това обяви германският външен министър

Германският външен министър Зигмар Габриел се срещна няколко пъти с Лавров, предлагайки перспектива за облекчаване на икономическите санкции, наложени заради ролята на Москва в Източна Украйна и наричайки Русия "задължителен" партньор в глобалните опити за предотвратяване на разпространението на ядрени оръжия.

Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери, който договори споразумението през 2015 г., ограничаващо ядрените амбиции на Иран, заяви, че Западът трябва да "разделя на части" проблемите с Москва, за да може дипломацията да постигне повече.