Президентът на Бразилия Лула да Силва заяви в четвъртък, че демокрацията е изложена на риск, коментирайки успехите на крайнодесните в Европейския парламент (ЕП) след изборите миналия уикенд, съобщава "Ройтерс".

"Имаме проблем с това, че демокрацията, както я познаваме, е изложена на риск", каза държавният глава пред журналисти преди събитие на Международната организация на труда в Женева, Швейцария. Отричащият отрича институциите, отрича какво е парламент, какво е Върховният съд, какво е съдебната система, какво е самият Конгрес", каза лидерът на левицата.

Лула, който участва тази седмица в срещата на върха на Г-7 в Италия, след като беше поканен от премиера Джорджа Мелони, добави, че онези, които вярват в демокрацията, трябва да се борят за нейното запазване навсякъде по света.

Припомняме, че във Франция крайнодясното Национално обединение на Марин Льо Пен спечели повече от 31% от гласовете, побеждавайки центристката партия "Възраждане" на президента Еманюел Макрон - която отбеляза едва 14,6% - и подтикна изненадващия му ход да свика национални парламентарни избори.

Социалните мрежи - козът, с който крайната десница спечели младите в Европа

Социалните мрежи - козът, с който крайната десница спечели младите в Европа

Едно поколение, израснало сред постоянни кризи, търси нови отговори и следва политици, владеещи TikTok и YouTube

В Германия крайнодясната "Алтернатива за Германия" зае второ място с 15,9% от гласовете. Те изпревариха социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, които събраха 13,9%, а това е най-лошият им резултат.

Въпреки скока на крайната десница на изборите за Европейски парламент, центристката група на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен спечели мнозинство от местата и започва опитите да състави коалиция в понеделник.