Разрушаването на световното наследство на ЮНЕСКО в древния сирийски град Палмира би било „огромна загуба за човечеството". Това предупреди генералният директор на организацията Ирина Бокова след падането на града в ръцете на „Ислямска държава", цитирана от „Франс прес".

„Палмира е изключителен обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО в пустинята и всяко разрушаване на Палмира би било не само военно престъпление, но и огромна загуба за човечеството", изтъкна Бокова във видео на базираната в Париж организация.

Тя добави, че е „изключително обезпокоена" от последните събития там и повтори призива си за незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на въоръжените сили.

Според нея градът е „люлката на човешката цивилизация". „Той принадлежи на цялото човечество и смятам, че днес всеки трябва да се тревожи какво се случва", добави шефът на ЮНЕСКО.

По-рано днес джихадисти от „Ислямска държава" превзеха напълно града, поставяйки под риск от унищожаване на световното наследство и безценните артефакти. Терористите вече разрушиха древни археологически паметници в няколко района в Ирак.

Бокова призова международната общност, включително Съвета за сигурност на ООН и религиозни лидери, да призоват за спиране на насилието.

Важно е, защото ние говорим за раждането на човешката цивилизация, говорим за нещо, което принадлежи на цялото човечество", заключи тя.