Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) излезе с изявление след посещенията си в украинските ядрени електроцентрали.

На 24 ноември Украйна поиска от агенцията да посети трите атомни електроцентрали, които се намират на неокупирана от Русия територия и продължават да са под контрола на украинския оператор - в Южна Украйна, Хмелницки и Ровно, както и централата в Чернобил, която е под авариен режим от десетилетия.

Искането за инспекция от страна на Украйна дойде след мощния руски ракетен удар по украинската електропреносна мрежа, в резултат на който и четирите съоръжения временно загубиха външно електрозахранване и трябваше да преминат на снабдяване за собствени нужди от генератори. Украинските ядрени енергетици се обърнаха към МААЕ с молба за помощ както с оборудване, така и с психологическа подкрепа при стрес.

След руска атака генералният директор на МААЕ предупреди, че това е грубо нарушение на стандартите за ядрена безопасност - ядрените електроцентрали трябва да бъдат свързани с външен източник на електроенергия без прекъсване.

Изключването на ядрените централи изостри и енергийната криза в Украйна, където ядрената енергия заема изключително висок дял от производството на електроенергия - повече от половината през 2021 г.

МААЕ започна инспекциите си с Чернобил и Южноукраинската атомна електроцентрала в Николаевска област, където експерти на агенцията бяха на посещение миналата седмица. Тази седмица те са посетили Хмелницката АЕЦ в град Нетишин и Ровненската АЕЦ във Вараш. В бъдеще се планира да се организира постоянен престой на експерти на МААЕ и на четирите обекта.

На обектите персоналът е съставен от професионалисти и напълно отдаден на важната си задача, се казва в изявлението на МААЕ. Атомните електроцентрали в Западна Украйна не са пострадали физически от руския обстрел, но случващото се продължава да оказва сериозно психологическо въздействие върху работещите.

В изявлението се споменава и ситуацията в окупираната от Русия Запорожка АЕЦ. Централата е под контрола на руската армия от началото на инвазията на руската армия през февруари 2022 г., когато тя се насочи освен към нея и към предизвикващата тревога в цяла Европа Чернобилска централа.

ISW: Обстрелите по АЕЦ Запорожие – част от кампания за признаване на анексията

ISW: Обстрелите по АЕЦ Запорожие – част от кампания за признаване на анексията

Руската дума разглежда закон за регулиране и контрол на интернет

Специалисти на МААЕ са на постоянна смяна за наблюдение там от началото на септември, като наскоро пристигна и четвърта смяна. Съобщава се, че атомната електроцентрала продължава да получава външно захранване и няма промяна в състоянието на шестте ѝ реактора. Пети и шести блок са спрени, но се поддържат в режим на готовност, като произвеждат пара за нуждите на сама АЕЦ и топла вода за региона.

В социалните мрежи генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че е направена още една малка крачка за договаряне на зона за сигурност около АЕЦ Запорожие и изрази надежда, тя да бъде въведена в най-скоро време.

"Постигаме напредък в консултациите си с Украйна и Русия и се надявам, че зоната ще бъде договорена и въведена в експлоатация скоро. Това е крайно необходимо", пише Гроси, който предупреждава, че ситуацията в Запорожие остава нестабилна и потенциално опасна.

Украйна алармира за още отвлечени служители на Запорожката АЕЦ

Украйна алармира за още отвлечени служители на Запорожката АЕЦ

След побой двама души от персонала са откарани в "неизвестна посока"