Президентът на Венецуела Николас Мадуро нарече правителството на американския президент Доналд Тръмп "банда екстремисти" и обвини САЩ за кризата в страната му.

В интервю за Би Би Си Мадуро казал, че няма да допусне хуманитарна помощ във Венецуела, тъй като това било начин за САЩ да оправдаят намеса.

"Те са подстрекатели към война, за да превземат Венецуела", подчерта той.

САЩ и повечето западни правителства признаха лидера на опозицията Хуан Гуайдо за временен президент.

Лавров обвини САЩ, че се готвят за военна намеса във Венецуела

Лавров обвини САЩ, че се готвят за военна намеса във Венецуела

Чрез подготвяна резолюция, която да бъде гласувана в Съвета за сигурност на ООН

Мадуро е под нарастващ вътрешен и международен натиск да свика предсрочни президентски избори на фона на влошаваща се икономическа криза и обвинения в широкоразпространена корупция и нарушения на правата на човека.

Междувременно Гуайдо призова за нови антиправителствени протести за по-късно днес.

Отношенията между САЩ и Венецуела вече бяха обтегнати, преди Тръмп да подкрепи Гуайдо за президент. Венецуела скъса дипломатическите отношения със САЩ в отговор, докато Тръмп предупреди, че използването на военна сила остава "вариант".

Венецуела, глобалната игра и България

Венецуела, глобалната игра и България

Интересите на България не се изчерпват с вноса на петрол и банани. Основният ни интерес е ликвидирането на експеримента "чавизмо-мадуризъм". В противен случай примерът може да се окаже заразителен и нашенски "мадуровци" да наберат сили

Администрацията на Тръмп беше една от първите, която подкрепи Гуайдо като временен президент и обяви преизбирането на Мадуро през миналата година за "незаконно".

В рядко интервю Мадуро заяви, че се надява "тази екстремистка групировка в Белия дом да бъде победена от мощно обществено мнение в световен мащаб".

Говорейки в Каракас, той настоял: "Това е политическа война, на империята САЩ, в интерес на крайнодесните, които днес управляват, на "Ку Клукс Клан", който управлява Белия дом, да превземе Венецуела."

Венецуела блокира хуманитарната помощ

Венецуела блокира хуманитарната помощ

Пратките съдържат храни и лекарства на стойност 20 млн. долара

САЩ също така наложиха множество икономически санкции срещу Венецуела, включително срещу държавната петролна компания PDVSA, чиято цел е да удари основния източник на приходи на страната.

Те разкритикуваха засиленото използване от страна на Мадуро на съдилищата и силите за сигурност за потискане на политическата опозиция.

На въпрос в отговор на коментара му за "Ку Клукс Клан", а именно - дали смята, че Тръмп е "бял супремасист", Мадуро изтъкнал: "Той е, публично и открито... Те ни мразят, подценяват ни, защото те само и единствено вярват в своите собствени интереси и в интересите на САЩ."

Русия готвела "сирийски сценарий" за Венецуела

Русия готвела "сирийски сценарий" за Венецуела

Мадуро се превръщал в заложник на Русия

Президентът на Венецуела отхвърли допускането на чуждестранна хуманитарна помощ в страната, действие, което беше организирано от опозицията. Той казал, че Венецуела е "способна да задоволи всички нужди на своя народ" и не трябвало да се "моли на никого".

Ала от години венецуелците се сблъскват с тежък недостиг на основни продукти като лекарства и храна. През миналата година нивото на инфлацията достигна чудовищни равнища, при които цените скачаха два пъти средно на всеки 19 дни.

Три милиона души, или 10 процента от населението, избягаха от страната, откакто икономиката започна да се влошава през 2014 г., показват данните на ООН. Според Гуайдо повече от 300 000 венецуелци има "опасност да умрат" от глад.

Мадуро отсече: Никой агресор няма да влезе във Венецуела, военните заплахи на Тръмп са лудост

Мадуро отсече: Никой агресор няма да влезе във Венецуела, военните заплахи на Тръмп са лудост

"Безумно е да смяташ, че можеш да изпратиш войски в тази земя, която ще се защитава"

Мадуро, който хвърля вината за икономическите неволи на Венецуела върху американските санкции, подчертал, че САЩ възнамерявали да "създадат хуманитарна криза, за да оправдаят военна намеса".

"Това е част от този маскарад. Ето защо с цялото си достойнство им казваме, че не искаме трохите им, отровната им храна, техните огризки", настоя Мадуро.

Мадуро, който дойде на власт през 2013 г., наследявайки Уго Чавес, беше преизбран за втори мандат през миналата година, но изборите бяха оспорени, като на много опозиционни кандидати им беше забранено да участват или бяха хвърлени в затвора, както и бяха белязани от твърдения за изборни манипулации.

Радев: България да не се намесва в кризата във Венецуела

Радев: България да не се намесва в кризата във Венецуела

Въпреки позицията на САЩ и ЕС, президентът призова към въздържаност

Хуан Гуайдо, който е председател на контролирания от опозицията парламент, се самопровъзгласи на 23 януари за временен президент, посочвайки, че конституцията му позволява да поеме властта временно, когато президентът се смята за нелегитимен.

Мадуро, който е подкрепян от Русия и Китай, и най-важното, от венецуелската армия, каза, че не виждал необходимост от предсрочни президентски избори.

"Каква е логиката, аргументацията да се повторят изборите", запита той.

Той също така казал, че само "около 10" правителства са подкрепили Гуайдо (всъщност повече от 30 правителства обявиха подкрепата си за лидера на опозицията), и че се опитват да "наложат правителство, което никой не е избрал".

"Екстремистите от Белия дом се заеха да извършат преврат във Венецуела", изтъкнал Мадуро.

МС призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

МС призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души