Президентът на Венецуела Николас Мадуро подписа декрети, които на практика включват територия на Гвиана - Есекибо в състава на страната, съобщава Ultimas Noticias.

Първият указ включва създаването на Национална комисия за защита на Есекибо, а вторият - Интегрирана отбранителна зона Гвиана-Есекибо. Освен това Мадуро подписва декрет за формиране на подразделения на държавната петролна и газова компания PDVSA - PDVSA Esequibo, на Венецуелската корпорация на Гвиана CVG - CVG Esequibo.

Венецуелският държавен глава одобри и нова карта на държавата, която включва анексираната Есекиба, и назначи капитан Алексис Родригес Кабело за едноличен ръководител на новата провинция, чието създаване обяви по-рано.

На 6 декември Мадуро обяви Есекибо за 24-ия щат на Венецуела и нареди издаването на нови венецуелски карти. Той също така даде тримесечен срок за спиране на дейността на компаниите, добиващи минерали в региона. По-рано, на 3 декември, Венецуела проведе референдум за анексирането на Есекибо - 95 % от участниците се обявиха "за".

Гвиана отказва да се откаже от част от територията си и предупреждава за готовността си да се обърне към Съвета за сигурност на ООН.

За каква територия спорят Венецуела и Гвиана?

Спорът за района на Есекибо в североизточната част на Южна Америка продължава вече около 200 години. Той се отнася до територията на запад от едноименната река Есекибо с обща площ 160 000 кв. км, която заема три четвърти от територията на държавата Гвиана (съседна на Венецуела и Бразилия) и понастоящем е под нейно управление.

Гвиана и Венецуела поддържат комуникация, въпреки териториалния спор

Гвиана и Венецуела поддържат комуникация, въпреки териториалния спор

Напрежението с Бразилия превръща спора в регионален конфликт

Есекибо е предимно непроходима джунгла, но там има големи запаси от нефт, злато и мед. Интересът към региона до голяма степен се дължи на изкопаемите горива: през 2019 г. Международният валутен фонд (МВФ) обяви Гвиана за най-бързо развиващата се икономика в света, благодарение на приходите от офшорните петролни залежи.

Венецуела претендира за Есекибо, откакто е станала независима държава през 1811 г.: по време на Войната за независимост на испанските колонии регионът е завладян от Великобритания и е присъединен към тогавашната ѝ колония Гвиана.

Венецуела анексира богата на нефт провинция в съседна Гвиана

Венецуела анексира богата на нефт провинция в съседна Гвиана

Мадуро даде ултиматум от 3 месеца на чуждите компании

През 2015 г. Венецуела отново предявява претенции към Есекибо - след откриването на залежи от нефт и газ. През 2018 г. властите на Гвиана се обърнаха към Международния съд на ООН, за да потвърдят границите ѝ.

Съдът прие искането за преразглеждане през април 2023 г. През октомври същата година Гвиана обяви друго "важно откритие" на петролни залежи. Месец по-късно Николас Мадуро обяви, че на 3 декември Венецуела ще проведе референдум дали регионът да стане част от страната. В отговор властите на Гвиана призоваха Международния съд на ООН да спре планираното допитване.