Президентът на Венецуела Николас Мадуро скъса дипломатическите отношения с Колумбия, съобщава АП.

"Нашето търпение е изчерпано, вече не можем да се примирим с факта, че територията на Колумбия се използва за нападение срещу Венецуела. Поради тази причина реших да прекъсна всички политически и дипломатически отношения с фашисткото правителство на Колумбия, обяви Мадуро.

Венецуела трупа войници по границата с Колумбия

Венецуела трупа войници по границата с Колумбия

Венецуелски войници до границата с Колумбия използваха сълзотворен газ

Колумбийският посланик в Каракас и дипломати ще бъдат изгонени в рамките на 24 часа.

По-рано, на 23 февруари, на границата с Колумбия започна разгръщането на лоялни военни сили на Мадуро. Влошаването се случи поради продължаващите опити от опозицията да достави хуманитарна помощ.

Венецуела частично затвори границата с Колумбия

Венецуела частично затвори границата с Колумбия

Правителството е издало нареждане за затваряне на три пропускателни пункта

Камионите се опитват да проникнат във Венецуела от Колумбия и Бразилия. Първият камион с хуманитарна помощ от Бразилия се сблъска с военен кордон и беше принуден да се върне, според бразилските медии. По-късно обаче самопровъзгласеният президент на Венецуела Хуан Гуайдо, който оглавява опозицията, каза, че превозните средства с товар все още са влезли във Венецуела.

Боливия обяви US помощта за Венецуела за "троянски кон"

Боливия обяви US помощта за Венецуела за "троянски кон"

Ево Моралес е известен съюзник на Мадуро и критик на САЩ

Политическата криза във Венецуела ескалира след като Гуайдо обяви себе си за президент. Той бе подкрепен от Съединените щати, редица страни от Латинска Америка, а редица европейски страни заявиха, че са готови да признаят Гуайидо. Русия, Турция, Куба изразиха подкрепа за Мадуро. Венецуелската армия също остава на страната на Никола Мадуро.

Сблъсъци по границата с Бразилия, Венецуела разположи танкове

Сблъсъци по границата с Бразилия, Венецуела разположи танкове

Една жена е убита и други около 10 души са ранени

От няколко години във Венецуела продължава ситуацията на остра политическа и икономическа криза. В страната има недостиг на основни нужди и хиперинфлация. Според данните на опозиционното Народно събрание на Венецуела за 12 месеца до ноември 2018 г. инфлацията в страната е била 120 000%. Така до края на 2018 г. цените са се удвоили средно на всеки 19 дни.