Палестинският президент Махмуд Абас заяви в петък, че е необходима международна мирна конференция за прекратяване на войната в Газа и за намиране на трайно политическо решение, което да доведе до създаването на палестинска държава, цитира думите му Ройтерс.

В интервю за Ройтерс в офиса си в Рамала 87-годишният Абас каза, че конфликтът между Израел и палестинците като цяло е достигнал тревожен етап, който изисква международна конференция и гаранции от световните сили.

Освен войната на Израел с Хамас в Газа, той каза, че израелските сили са засилили атаките си навсякъде в окупирания Западен бряг през последната година, като заселниците ескалират насилието срещу палестински градове.

Той повтори дългогодишната си позиция в полза на преговори, а не на въоръжена съпротива за прекратяване на дългогодишната окупация.

"Аз съм за мирна съпротива. Аз съм за преговори, основани на международна мирна конференция и под международна егида, които биха довели до решение, което ще бъде защитено от световните сили за създаване на суверенна палестинска държава в Ивицата Газа, Западния бряг и Източен Йерусалим", каза той.

Джо Байдън готви санкции за израелски заселници, вилнеещи на Западния бряг

Джо Байдън готви санкции за израелски заселници, вилнеещи на Западния бряг

Включително издаване на визови забрани срещу екстремисти

Абас говореше, докато Израел увеличава ударите си по Газа. За два месеца на война бяха убити повече от 17 000 души, ранени 46 000 и принудително разселени около 1,9 милиона души, повече от половината от които сега се укриват в райони в централната част на Газа или близо до границата с Египет.

САЩ критикуват Израел за броя на цивилните жертви в Газа

САЩ критикуват Израел за броя на цивилните жертви в Газа

Според Блинкън има разлика между декларираните намерения на Израел и реалността на бойното поле

Абас каза, че въз основа на обвързващо международно споразумение той ще съживи отслабената палестинска власт, ще осъществи дългоочаквани реформи и ще проведе президентски и парламентарни избори, които бяха прекратени, след като Хамас спечели избори през 2006 г. и по-късно изтласка Палестинската власт от Газа.

Той каза, че Палестинската администрация е спазвала всички мирни споразумения, подписани с Израел след Споразумението от Осло през 1993 г. и споразуменията, последвали през годините, но че Израел се е отрекъл от обещанията си да сложи край на окупацията.

Запитан дали би рискувал с провеждането на избори предвид възможността Хамас да ги спечели, както направи през 2006 г., той каза: "Който и да спечели, печели, това ще бъдат демократични избори".

Абас каза, че е планирал да проведе избори през април 2021 г., но пратеникът на Европейския съюз му каза преди крайния срок, че Израел възразява срещу гласуването в Източен Йерусалим, така че той е бил принуден да го отмени.

Той настоя, че няма да има избори без Източен Ерусалим, като каза, че ПА е провела три кръга на избори в миналото, които включват Източен Ерусалим, преди Израел да наложи забраната.

Израел превзе арабския Източен Ерусалим по време на войната в Близкия изток през 1967 г. По-късно го анексира, обявявайки целия град за своя столица, ход, който не е международно признат. Палестинците искат Източен Ерусалим за столица на бъдещата им държава.

Абас не даде конкретна визия за следвоенния план, обсъден с официални представители на САЩ, според който ПА ще поеме контрола над ивицата Газа , дом за 2,3 милиона души. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да приеме управлението на Газа от палестинските власти в сегашния му вид.

"Съединените щати ни казват, че подкрепят решение с две държави, че на Израел не е позволено да окупира Газа, да запази контрола върху сигурността на Газа или да експроприира земя от Газа", каза той във връзка с план, предложен от Израел за установяване зона за сигурност в Газа след войната.

"Америка не принуждава Израел да изпълнява това, което казва," скептичен е Абас.

Той каза, че Палестинската администрация все още присъства в Газа като институция и все още плаща месечни заплати и разходи, оценени на 140 милиона долара за служители, пенсионери и нуждаещи се семейства. ПА все още има трима министри в Газа, добави той.

"Имаме нужда от възстановяване, имаме нужда от голяма подкрепа, за да се върнем в Газа", каза Абас.

"Газа днес не е Газа, която познавате. Газа беше унищожена, нейните болници, нейните училища, нейната инфраструктура, нейните сгради, нейните пътища и джамии бяха унищожени. Нищо не е останало. Когато се върнем, имаме нужда от ресурси, Газа има нужда от възстановяване. "

"Съединените щати, които напълно подкрепят Израел, носят отговорността за случващото се в анклава", каза Абас.

"Това е единствената сила, която е способна да нареди на Израел да спре войната и да изпълни задълженията си, но за съжаление не го прави. Америка е съучастник на Израел."

Атакуваха кортежа на палестинския президент Махмуд Абас

Атакуваха кортежа на палестинския президент Махмуд Абас

При нападението е загинал един от охранителите му