В Македония днес се провеждат предсрочни избори за президент, след като преди два месеца държавният глава Борис Трайковски загина при самолетна катастрофа, предаде АП.

Кандидатите за поста са четирима. Според проучванията, най-големи шансове за победа имат премиерът на страната и лидер на Социалдемократическия съюз на Македония Бранко Цървенковски и представителят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Сашко Кедев.

Гласоподавателите в Македония са близо 1 700 000. В кампанията участваха четирима кандидати - по двама от македонския и албанския политически блок.

Премиерът Бранко Цървенковски и лидер на Социалдемократическия съюз е кандидат на Коалицията за Македония.

Кардиологът Сашко Кедев е кандидат на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, Гзим Острени е от Демократическия съюз за интеграция, който участва в македонското правителство, а Зиди Джелили е кандидат на опозиционната Демократична партия на албанците.

Сегашният премиер и кандидат-президент Бранко Цървенковски отхвърли твърденията, че се кандидатира за президент, за да избяга от отговорностите на премиерския пост. Той заяви, че ако изгуби изборите, ще се оттегли и от поста премиер, и от лидерското място в партията.
Цървенковски е смятан за фаворит на тези избори, но победата му не е сигурна заради недоволството на хората от икономическото състояние на страната.

Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ издигна кандидатурата на Сашко Кедев, кардиолог на 42 г. от град Щип, специализирал в Съединените щати и в Италия, а от две години депутат от ВМРО-ДПМНЕ. Кедев е ново лице в политиката.

По време на днешните избори Македония ще избере третия си президент в своята 13-годишна независимост, отбелязва вестник "Утрински вестник".