"Потвърдихме системната корупция като културоложки феномен. Държавата е майка на корупцията, това е един затворен кръг, от който не можем да излезем. Научихме, че шофьорите най-вероятно не са работели във фирмата превозвач, че автобусът е нямал лиценз и въпреки това е минал сто пъти през границата".

Поне 135 пъти преминал границата автобусът на "Беса Транс" за две години

Поне 135 пъти преминал границата автобусът на "Беса Транс" за две години

Въпреки липсата на разрешително за международен превоз

Това заяви за трагедията на АМ "Струма" телевизионният журналист от Скопие Борян Йовановски в интервю за предаването "Панорама" по БНТ.

По думите му инспекторатът в РСМ, който трябва да направи проверки по случая, например, има само 13 инспектори, които не могат да смогнат с цялата работа. Случаят на "Струма" единствено е потвърдил системните слабости на институциите, обясни Йовановски.

Това не се отнася само за Северна Македония, а за целия регион, призна той.

Уволниха двама митничари от РСМ, пуснали у нас автобуса на "Беса Транс"

Уволниха двама митничари от РСМ, пуснали у нас автобуса на "Беса Транс"

Излизането на автобуса от РСМ не било отразено в митническата система

"Ние не функционираме, нямаме никакви професионални стандарти. Ние импровизираме. Балканите за живият пример за импровизации, резултатът от които са подобни трагедии", заяви журналистът.

Според журналиста тази трагедия обаче е показала, че българското общество и институциите ни са отговорни и съпричастни към това, което се случва на съседите ни.

"Чувам най-добри неща за всички отговорни институции и от двете страни. Докторите във вашите болници работят наистина усилено, за да помогнат на пострадалите в тази тежка ситуация", каза Йовановски. Жалко е, че не си сътрудничим по-интензивно и оставяме говорителите на омразата да създават изкуствени ситуации в отношенията ни", допълни той.