Американският сенатор, бивш съперник на Барак Обама в борбата за президентския пост, Джон Маккейн, в интервю за БиБиСи аяви, че след победата на либийската опозиция и смъртта на Муамар Кадафи „диктаторите по целия свят" трябва "да започнат да се изнервят."

Той даде за пример сирийския президент Башар Асад и руския премиер Владимир Путин.

Джон Маккейн направил това изявление в програмата Newsnight, посветено на Либия, смъртта на Кадафи, а също и бъдещото развитие на страната и влиянието на събитията през последните месеци на обстановката в региона.

„Мисля, че диктаторите по света, не само Башар Асад, но може би дори г-н Путин, ще се поизнервят, защото хората в Либия очевидно въстанаха. Ние им помогнахме, може би без въздушната подкрепа на Франция, Великобритания и НАТО това никога нямаше да се случи.", заяви републиканецът.

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров заяви: „Не чуваме за първи път такива екзотични изказвания от господин Маккейн. Не смятам, че думите му подлежат на сериозен коментар. Той е известен човек със своите фобии - „плъхове на тавана", ако желаете. Аз не вярвам, че той определя позицията на САЩ".