Европа трябва да спре да бъде наивна, когато става въпрос за защита на своите интереси и да изгради свой собствен военен капацитет. За това настоя френският президент Еманюел Макрон, след като Гърция подписа споразумение за френски фрегати на стойност около 3 млрд. евро, информира "Ройтерс".

Франция беше потопена в безпрецедентна дипломатическа криза със САЩ, Австралия и Великобритания по-рано този месец заради тристранно споразумение в областта на сигурността, което разтрогна многомилиарден договор за подводници на Франция с Канбера.

Германия призова ЕС за силна и независима от САЩ отбрана

Германия призова ЕС за силна и независима от САЩ отбрана

Крамп-Каренбауер: Могат да възникнат ситуации, в които имаме други интереси

Това предизвика сериозен размисъл в Париж във връзка с традиционните му съюзи. Говорейки за първи път по проблема, Макрон се възползва от възможността да настоява за по-голяма европейска автономия, след като Вашингтон все повече преориентира интересите си към Китай и Индо-Тихоокеанския регион.

"Европейците трябва да спрат да бъдат наивни. Когато сме под натиск от сили, които понякога се втвърдяват (тяхната позиция), ние трябва да реагираме и да покажем, че имаме силата и способността да се защитаваме. Не да ескалираме нещата, а да се защитаваме", подчерта Макрон на съвместна пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

ЕС трябва да разработи собствени стратегии за отбрана и сигурност след пакта САЩ-Австралия-Великобритания

ЕС трябва да разработи собствени стратегии за отбрана и сигурност след пакта САЩ-Австралия-Великобритания

"Ние трябва да оцеляваме сами, както другите го правят"

"Това не е алтернатива на алианса със САЩ. Това не е заместване, а да поемем отговорността на европейския стълб в рамките на НАТО и да направим изводите, че сме помолени да се погрижим за собствената си защита", изтъкна още френският държавен глава. 

Съгласно днешното споразумение Атина се съгласи да купи три фрегати с възможност за закупуване на четвърта за около 3 млрд. евро, уточни източник от гръцко правителство.

Франция и Гърция обявяват оръжейна сделка

Франция и Гърция обявяват оръжейна сделка

След покупката на изтребителите "Рафал" по-рано през септември

Споразумението, част от по-широк стратегически пакт за сътрудничество във военната и отбранителната сфера, идва след като Атина вече поръча около 24 изтребителя "Рафал", произведени от френския военнопромишлен гигант Dassault тази година, което я прави първата страна от Европейския съюз, която купува изтребителя.

"Това ще ни обвърже за десетилетия", отбеляза Мицотакис и допълни: "Това отваря вратата за утрешната Европа, която е силна и автономна, способна да защитава своите интереси."

На въпрос дали тази сделка рискува да повиши напрежението в Източното Средиземноморие, Макрон отговори, че споразумението не е насочено конкретно към страна, а към Гърция, тъй като външната граница на Европейския съюз трябва да бъде защитена.

Гърция петкратно увеличава парите за отбрана

Гърция петкратно увеличава парите за отбрана

Проектобюджетът се очаква да бъде прокаран тази вечер след парламентарен дебат

"Нямам усещането, че през лятото на 2020 г. тъкмо Гърция беше войнствена в Източното Средиземноморие", коментира Макрон, намеквайки за действията на Турция в региона.

"Като европейци, наш дълг е да проявим солидарност със страните членки. Легитимно е да се ангажираме да я оборудваме, за да може тя да гарантира териториалната си цялост и да се ангажираме да сътрудничим, за да я защитим в случай на прониквания, нападения или агресии", увери още френският президент.

ЕС одобри първия фонд от близо 8 млрд. евро за отбрана на блока

ЕС одобри първия фонд от близо 8 млрд. евро за отбрана на блока

Каренбауер: ЕС ще е по-силен глобален участник