Руският президент Владимир Путин е казал на френския си колега Еманюел Макрон, че Москва подкрепя нападенията на сирийската армия срещу "терористи" в северозападната провинция Идлиб, съобщават "Ройтерс" и АФП.

"Подкрепяме опитите на сирийската армия... да сложи край на тези терористични заплахи" в Идлиб, посочи Путин, след като Макрон по-рано настоя за зачитане на договорката за спиране на огъня в Идлиб.

"Никога не сме казвали, че в Идлиб терористите ще се чувстват комфортно", подчерта руският държавен глава.

Трима убити турски войници след навлизането на Турция в Сирия

Трима убити турски войници след навлизането на Турция в Сирия

Турция обвини Русия за въздушните удари

Коментарите на Путин бяха направени, след като Макрон изрази "дълбока тревога" относно бомбардировките в Идлиб, като настоя пред Путин, че е "спешно" наложително влизането на примирието в сила.

"Трябва да изразя дълбоката си тревога относно положението в Идлиб. Населението в Идлиб живее под непрестанни бомбардировки, убиват се деца. Жизненоважно е примирието, договорено в Сочи, да бъде приложено на практика", изтъкнал Макрон пред Путин.

Междувременно Путин е отбелязал пред френския си колега, че не вижда алтернатива на преговорите между държавните глави от Нормандската четворка във връзка с кризата в Украйна, но се въздържа да поеме ангажимент за нова среща на ръководителите на Германия, Франция, Русия и Украйна по темата.

Путин обеща: Русия ще продължи да помага на Сирия

Путин обеща: Русия ще продължи да помага на Сирия

Изразил увереност, че Русия и Сирия със съвместни усилия ще нанесат окончателно поражение на силите на терора

Путин е казал на Макрон, че телефонните разговори с украинския президент Володимир Зеленски са му дали основания за умерен оптимизъм, но подчертал, че смята, че всяка среща, целяща разрешаване на кризата в Украйна, трябва да даде осезаеми резултати.

Силите на Киев се сражават с проруските сепаратисти в Донбас в Източна Украйна от 2014 г. насам, като конфликтът отне живота на повече от 13 000 души. Спорадичните боеве продължават въпреки споразумението за прекратяване на огъня.