Френският президент и германският канцлер са поискали от президента на Русия да освободи украинските бойци от "Азовстал" в Мариупол, които бяха пленени от Русия. Това е била темата на разговора между Макрон, Шолц и Путин според съобщението на пресслужбите на лидерите на трите държави, цитирано от BBC.

"Президентът на републиката и германският канцлер поискаха освобождаването на около 2500 защитници на "Азовстал", превърнати във военнопленници от руските сили", съобщи френското президентство след телефонния разговор между лидерите.

Германското правителство заяви, че Шолц и Макрон "са настояли за незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски". Държавните глави също така са призовали Путин да започне "сериозни преки разговори с украинския президент и да намери дипломатическо решение на конфликта". Разговорът е продължил 80 минути.

Интерпретацията на темите на разговора сериозно се различава от съобщеното от Кремъл.

Германският Bild пише, че 69-годишният президент Владимир Путин използва украинските зърнени запаси като оръжие срещу Запада и "той не се страхува дори от глад..." И още - "Кремълският диктатор шантажира двамата държавни глави: Русия е готова "за износ на зърно без бариери" - но само ако Западът смекчи санкциите.

Между редовете се крие и ледената заплаха на Путин: Ако не спрете да бойкотирате руската икономика, ще оставим безброй хора в Северна Африка да гладуват. Тогава Европа може да се сблъска с нова бежанска вълна.

Защото страни като Тунис зависят от доставките от Украйна и Русия, за да изхранват населението си. Но войските на Путин са блокирали поне 400 000 тона украинско зърно, а блокадата в Черно море води до това, че износът на до 30 милиона тона през украинските пристанища не може да бъде осъществен. За тунизийците, които получават 80% от пшеницата си от Украйна, хлябът е по-скъп, отколкото е бил през последните 14 години. В Либия, Египет или Кения ситуацията е също толкова драматична.

Кулеба: Русия се опитва да продаде зърно, откраднато от Украйна

Кулеба: Русия се опитва да продаде зърно, откраднато от Украйна

Урсула фон дер Лайен призова Москва да отблокира на износа на пшеница в Украйна и да не го използва като шантаж

В същото време в 80-минутния телефонен разговор кремълският диктатор е предупредил Макрон и Шолц да не продължават да доставят оръжие на Украйна. Тези доставки били опасни, тъй като биха рискували "допълнително да дестабилизират ситуацията и да изострят хуманитарната криза".

А за да предотврати точно това, Путин само би трябвало да нареди на войските си да се изтеглят, заключава Bild.