Френският президент Еманюел Макрон поиска от турския си колега Реджеп  Ердоган в четвъртък да "зачита суверенния избор" на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО, съобщи АФП.

Турция отново предупреди в сряда, че процесът на присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО няма да продължи напред, освен ако не обърнат внимание на опасенията за сигурността на Анкара, заради предполагаемата им симпатия към кюрдските въоръжени групировки.

"Президентът подчерта необходимостта от зачитане на суверенния избор на тези две държави, който възникна в резултат на демократичен процес и в отговор на промените в тяхната среда за сигурност", съобщиха от офиса на Макрон след телефонен разговор с Ердоган.

Турция настоява за "конкретни стъпки" от Финландия и Швеция

Турция настоява за "конкретни стъпки" от Финландия и Швеция

Анкара има повече претенции към Стокхолм

"Той каза, че се надява дискусиите да продължат да намерят бързо решение", добавиха от офиса му.

Припомняме, че Стокхолм и Хелзинки подадоха своите кандидатури за присъединяване към НАТО миналата седмица, като обърнаха десетилетия на военно необвързаност, след като политическата и обществената подкрепа за членство нарасна след нахлуването на Русия в Украйна.

Анкара обвинява по-конкретно Стокхолм, че осигурява убежище за незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК), изброена като терористична група от Турция и нейните западни съюзници.

Шведските власти вече отхвърлиха тези обвинения.

Ердоган също така обмисля нова военна операция в Северна Сирия, насочена към смазване на сирийски кюрдски бойци, които подпомагаха водената от САЩ кампания срещу групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ).

Подобно нахлуване рискува да създаде ново напрежение между Анкара и други членове на НАТО, като САЩ предупредиха тази седмица, че войниците им могат да бъдат изложени на опасност.

По време на разговора между Ердоган и Макрон двамата лидери са се съгласили да продължат усилията за рестартиране на износа на зърно от Украйна сега, когато руските сили контролират по-голямата част от пристанищата на страната, за да се избегнат недостига на храна, който заплашва няколко развиващи се страни.

Турция няма да пусне Финландия и Швеция в НАТО

Турция няма да пусне Финландия и Швеция в НАТО

НАТО е алианс за сигурност и не можем да приемем терористите да бъдат в него, категоричен е Ердоган

Кремъл в понеделник отрече да носи каквато и да е вина за спрените доставки на зърно и обвини западните страни, че не позволяват на товарни кораби да напускат украинските пристанища.