Френският президент Емануел Макрон обяви в понеделник нови стъпки в помощ на Украйна във войната, като дори изпращането на западни сухопътни войски не е изключено, съобщава АФП.

По време на конференцията за Украйна в Париж, Макрон нарисува мрачна картина на Русия, чиито позиции според него се "втвърдяват" както у дома, така и на бойното поле.

"Ние сме убедени, че поражението на Русия е абсолютно необходимо за сигурността и стабилността в Европа", каза той. Русия, каза той, проявява "по-агресивно отношение не само в Украйна, но и като цяло".

Въпреки че няма консенсус относно изпращането на западни сухопътни войски в Украйна, "нищо не трябва да се изключва. Ние ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия не може да спечели тази война", каза той.

Макрон каза, че новата коалиция ще бъде създадена, за да доставя на Украйна "ракети и бомби със среден и голям обсег за нанасяне на дълбоки удари".

Имаше "широк консенсус да се направи повече и по-бързо", добави той.

"Нищо не може да бъде изключено, за да постигнем нашата цел. Русия не може да спечели тази война."

Западът търси боеприпаси за Украйна в трети страни

Западът търси боеприпаси за Украйна в трети страни

ЕС планира да достави 170 000 боеприпаса на Киев до края на март

Емануел Макрон каза по-рано, когато откри конференцията в Елисейския дворец, че съюзниците на Украйна трябва да засилят своята подкрепа, тъй като войната навлезе в третата си година.

"Видяхме втвърдяване от страна на Русия, особено през последните няколко месеца", каза Макрон.

Той каза, че това се е проявило в смъртта на 16 февруари в ареста на главния опонент на президента Владимир Путин Алексей Навални, но също и във втвърдяването на позициите на Русия на фронтовата линия, където планира "нови атаки".

Макрон каза, че е необходим "скок" от страна на Запада в неговия подход, който "отчита трансформацията на заплахата от военна и стратегическа гледна точка".

Конференцията сигнализира желанието на Макрон да се представи като европейски защитник на каузата на Украйна на фона на нарастващите страхове, че американската подкрепа може да намалее през следващите месеци.

"Заедно трябва да гарантираме, че Путин не може да унищожи нашите постижения и да не може да разшири агресията си към други нации", каза украинският президент Володимир Зеленски в кратко видеообръщение към конференцията.

Зеленски каза, че лидерите в Европа са осъзнали "колко опасна" е войната за "цяла Европа".

"Мисля, че те разбраха, че Путин ще продължи тази война", каза той.

Австрийският канцлер Карл Нехамер в свое изявление настоя при провеждането на преговори за Украйна да присъства и Русия. 

Фицо: Страни от НАТО обмислят изпращане на военни в Украйна

Фицо: Страни от НАТО обмислят изпращане на военни в Украйна

Словашкият премиер вижда риск от ескалация на конфликта