Френският президент Еманюел Макрон говори на срещата на върха за мир в Бюргенсток. "Всички ние сме решени да изградим траен мир. И както мнозина от нас са казвали, такъв мир не може да бъде украинска капитулация", каза по-специално Макрон.

В присъствието на украинския президент той отбеляза също, че "никой в тази зала не воюва срещу Русия, но всички искат траен мир, т.е. мир, който зачита международните правила и ще възстанови суверенитета на Украйна". "Има един агресор и една жертва", подчерта той.

Френският президент също така призова за засилване на натиска върху Русия, за да се настоява за така нареченото от него "прекратяване на огъня", за да се обезопаси Запорожската атомна електроцентрала и да се "отхвърли самодоволството" от руските удари по украинската инфраструктура.

Макрон предложи "успоредно с това всички ние да работим заедно за изграждането на продължение, което да разшири кръга от държави, присъединяващи се към нашите усилия".

Русия злорадства след пораженията на Макрон и Шолц на евроизборите

Русия злорадства след пораженията на Макрон и Шолц на евроизборите

Кремъл отчита, че десните партии са във възход в Европа

Макрон пристигна на мирната среща на върха значително отслабен политически, след очевидната загуба на партията му на изборите за Европейски парламент на 9 юни от Марин льо Пен, която в миналото е заемала проруска позиция по много въпроси. Въпреки това тя осъди руската инвазия още в първия ден и оттогава внимава да не се изказва по темата.