Френският президент Емануел Макрон заяви, че няма да участва в кампанията за парламентарните избори и няма да проведе дебат с Марин льо Пен, ръководител на фракцията "Национален сбор" в разпуснатото Национално събрание, посочи АФП.

Той заяви, че е готов да дебатира с нея преди европейските избори на 9 юни, но тя е поставила неприемливо за него условие: оставка на президента, ако партията му бъде победена.

При тези обстоятелства, каза Макрон, той повече не възнамерява да дебатира с Льо Пен.

"В този контекст е ясно, че не", подчерта президентът в сряда на пресконференция в Париж, отговаряйки на свързан с това въпрос.

"Предлагам ѝ да прочете отново Конституцията на Републиката", добави Макрон.

Президентът, както и предишния ден в интервю за списание Le Figaro, изключва възможността да подаде оставка в случай на поражение на партията му на парламентарните избори, като я смята за абсурдна. Макрон отбеляза, че президентските избори "са били през 2022 г. и той е спечелил мандат за 5 години".

Макрон призова за обединение срещу крайната десница

Макрон призова за обединение срещу крайната десница

Той на практика откри предизборната кампания

Говорейки за участието си в кампанията за извънредните парламентарни избори, президентът увери, че не възнамерява да води други предизборни кампании освен двете си президентски през 2017 и 2022 г., но въпреки това смята за необходимо да "посочи курс и метод".

Той оставя задачата за парламентарната кампания на министър-председателя Габриел Атал "с отговорните представители на (управляващото) мнозинство, които да му помагат".

Еманюел Макрон няма да подава оставка

Еманюел Макрон няма да подава оставка

Елисейският дворец отрече слухове за подобен ход

След поражението на президентската социално-либерална партия "Ренесанс" на изборите за Европейски парламент на 9 юни, която бе победена с малко от националистическата "Национален сбор", Макрон обяви същия ден, че разпуска долната камара на парламента, Националното събрание, и свика предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат на два тура на 30 юни и 7 юли.

Това се налага заради мажоритарната изборна система във Франция.

Французите ще направят правилния избор на предсрочния вот, уверен Макрон

Французите ще направят правилния избор на предсрочния вот, уверен Макрон

Единствената амбиция на френския президент била да е полезен за страната си