Пакистанската ученичка и блогер Малала Юсафзай, която талибаните опитаха показно да убият, успешно претърпя операция по реконструкция на черепа и възстановяване на слуха, разкрива в. „Гардиън".

Лекарите се надяват това да бъде последната хирургическа интервенция. В лявата част на черепа на Юсафзай беше поставена титанова пластина и кохлеарен имплант, който да помогне за възстановяване на слуха.

14-годишната Малала миналия септември по чудо оживя след като талибаните се опитаха да я екзекутират публично с изстрел от упор в главата. Причината за техния гняв беше желанието на момичето да ходи на училище.

Талибаните тогава поеха отговорност за нападението, заявявайки, че са против светското образование за момичета, а Юсафзай е "прозападно" настроена и ги критикува.

Още на 11-годишна възраст Юсафзай започва да пише блог в интернет срещу пакистанските талибани, които затварят училището й в долината Сват, където правителството предава контрола на талибаните. Куражът й я превръща в национален герой и нападението срещу нея шокира пакистанците.

Пакистанският президент, премиер и лидерите на различни опозиционни партии осъдиха нападението. Това направиха и "Амнести интърнешънъл", и ООН. На 1 февруари тя е предложена за Нобелова награда.