Реториката на президента на Франция Еманюел Макрон за кибернетични заплахи от страна на Русия и Китай изглежда войнствена и е погрешна. Това коментира лидерът на френската крайнодясна партия "Национален сбор" Марин льо Пен в интервю за руската новинарска агенция РИА Новости.

"Тези държави не действат против нас, те не са наши "виртуални врагове", отбелязала тя.

Според Марин льо Пен понастоящем единствената заплаха за Франция е "ислямският фундаментализъм".

Макрон подготвя Европа да се защитава от Китай, Русия и САЩ

Макрон подготвя Европа да се защитава от Китай, Русия и САЩ

Трябва да сме наясно кои сме и през какво минаваме, трябва ни и общоевропейска армия

Миналата седмица Макрон предложи създаването на независима от САЩ "общоевропейска армия". По думите му, Европа в момента е изправена пред многобройни опити за вмешателство в нейните вътрешни демократични процеси и киберпространство от страна на Русия, Китай и дори САЩ.

Европейски политици редовно правят предложения за създаването на единна армия на Европейския съюз. Например еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер заяви, че мечтае за армия, "която съвместно носи отговорност за поддържането на демокрацията, правата на човека и свободата в Европа и мисии в чужбина".

От своя страна руските власти изтъкват, че предполагаемата "руска заплаха" в киберпространството се нагнетявала от страни, които сами засилват своя военен киберпотенциал, извършват незаконно следене и нарушават правата на човека.

Тръмп се заяжда с рейтинга на Макрон и ЕС армията и му казва да плаща за НАТО
Обновена

Тръмп се заяжда с рейтинга на Макрон и ЕС армията и му казва да плаща за НАТО

В световните войни, преди идването на САЩ, в Париж учили немски