Ню Йорк Въпреки заявленията на властите, според които жителите проявяват благоразумие и отговорност, последни данни сочат, че в някои американски града, “неблагоразумни елементи” са разграбили магазините, като в Отава мародерските действия са взели сериозни размери.

Губернаторите на Ню Йорк и Ню Джърси Джордж Патаки и Джим МакГриви обявиха извънредно положение в градовете си, което позволи на Националната гвардия да излезе по улиците и да помогне на полицейските служби да овладеят ситуацията и да спрат действията на мародерите.

Кметът на Кливлънд Джейн Кемпбъл въведе в града комендантски час на подрастващите, според който на лицата под 18 години им се забранява да излизат на улиците след 21.30 часа.

Засега има само откъслечни данни за това, колко магазини са станали жертви на действията на мародерите. Полицията е арестувала до този момент 26 души.

Сериозни проблеми по подържането на реда са възникнали и в Канада. По улиците на Отава със спирането на тока са започнали стихийни грабежи. Кметът на града обяви града за зона на стихийно бедствие. По информация на шефа на полицията на Отава Винс Беван, мародери влизат с взлом в магазини и ги разграбват.