За първи път Марти Ахтисаари заговори открито за пълна независимост на Косово в заключителния си доклад за провинцията, отбелязва RFI. Международният посредник смята, че тази независимост под международно наблюдение е единственото надеждно решение за провинцията, която в момента е под сръбски суверенитет, макар и да се администрира от ООН.

След като грижливо избягваше да употребява думата независимост през 14-те месеца на преговори, Марти Ахтисаари си върна свободата на словото. В доклада си той заключава, че: "Независимостта под международен надзор е единственото надеждно решение за Косово". Продължаването на международната администрация не е приемливо, смята посредникът на ООН, и връщането към Сърбия не е надеждно решение.

Марти Ахтисаари пледира за независимо Косово, в което сръбското малцинство ще разполага с широка автономия. Посредникът на ООН признава обаче, че способността на Косово да се справи само с предизвикателствата на защитата на малцинствата остава ограничена.

Ето защо международният надзор е особено важен, казва той, и по-специално за сръбската общност в Косово, която продължават да живеят при трудни условия. Новата страна, която ще има собствена конституция, в началото ще бъде поставена под наблюдението на международен цивилен персонал от ЕС, с военното присъствие на НАТО. Тяхната власт ще е значителна, но съсредоточена в ключовите сектори. Дошло е времето да бъде разрешен проблемът със статута на Косово, казва Ахтисаари, който се страхува, че статуквото поставя в опасност мира и стабилността на провинцията.