Мащабна въздушна тревога е обявена тази сутрин в източните, централните и част от западните райони на Украйна. Военновъздушните сили на Украйна предупредиха население за пуск на крилати ракети от бомбардировачи Ту-95МС.

В червено на картата светнаха последователно от изток на запад украинските области, включително и столичния район Киев.

Първата група ракети е тръгнала в 6.30 в посока Харковска област, но курсът й се променя и към 7.00 часа ракетите вече летят към западните области.

От южно направление са насочени и ракети към Киевска област и Киев, където час след началото вече работи и ПВО-то.

Властите призовават населението да остане в укритията, както и да не снимат и разпространяват информация за работата на противовъздушната отбрана.

Сергей Попко, началник на киевската военна администрация, докладва, че всички ракети са свалени още преди подстъпите на града. Това е първата атака с ударни крилати ракети след 79-дневна пауза. В последните седмици Русия ограничи силно атаките до използване на големи вълни ударни дронове, като именно с дронове бяха и последните атаки по столицата на Украйна.

Киев: Русия удари Украйна с рекорден брой дронове камикадзе
Обновена

Киев: Русия удари Украйна с рекорден брой дронове камикадзе

Според ВВС на Укайна около 75 Шахеди са били използвани за масирана атака на Украйна,

По предварителна информация на военните пуснати са крилати ракети тип Х-101/555/55 от стратегически бомбардировачи Ту-95МС от района на Енгелс, Саратовска област.

Все още липсва информация за евентуалните последствия и разрушения от отломки на свалените ракети. По информация на вътрешния министър на Украйна Игор Клименко в Киевска област има нанесени щети по частни домове в няколко общини.

Атаката на руската армия по Украйна започна още в тъмната част на денонощието със серия ракетни удари по Харков. Кметът Игор Терехов и ръководителят на военната администрация Олег Синегубов потвърдиха, че при обстрела е засегната гражданска инфраструктура, има и ранени. По предварителна информация обстрелът е осъществен с ракети С-300.

Освен това по Днепропетровска област са пуснати и седем ударни дрона тип "Шахед", за които военните докладват, че са свалили пет от тях. Засега няма информация за останалите два дрона. 

Русия отново стреля по Харков с ракети С-300

Русия отново стреля по Харков с ракети С-300

Няма данни за жертви и пострадали