Германските власти провеждат издирвателни операции в цялата страна във връзка със заподозрени в шпионаж в полза на Иран десетима души, съобщава "Асошиейтед прес".

Говорител на германската прокуратура уточни, че заподозрените се смята, че "са шпионирали институции и отделни хора в Германия в полза на юридическо лице, свързано с Иран".

Говорителят допълни, че спецакциите са били предизвикани по препоръка от германското контраразузнаване.

Берлин привика иранския посланик и го смъмри за шпионаж на Израел

Берлин привика иранския посланик и го смъмри за шпионаж на Израел

Техеран сериозно се е съсредоточил върху израелски и проеврейски цели в Германия

Той отказал да коментира информации в някои германски медии, че заподозрените са шпионирали израелци в Германия.

Преди две седмици германските власти обявиха, че са привикали посланика на Иран, за да порицае Техеран срещу шпионирането на отделни лица и организации, които поддържат тесни отношения с Израел, определяйки подобни действия като напълно неприемливо нарушение на германското законодателство.

Това става, след като издадена през март миналата година присъда на пакистанец, шпионирал за Иран в Германия, влезе в сила. Мустафа Хайдар Сюд Накфи беше осъден за събиране на разузнавателна информация за Райнхолд Робе, бивш ръководител на дружеството за приятелство между Германия и Израел, и израелско-френски професор по икономика в Париж, за елитната Революционна гвардия на Иран.