В Германия са провели широкомащабна операция срещу неонацистката групировка, известна като Combat-18, съобщава Би Би Си. Полицията е претърсила около 50 къщи в района на Шлезвиг-Голщайн, в северна Германия, търсейки оръжие, агитационни материали и други документи.

В операцията, която е проведена тази сутрин в градовете Кил и Фленсбург, са участвали около 300 полицаи. Арестувани са няколко души, заподозрени в организирането на криминалните групировки.

По данни на германската полиция Combat-18 е планирала да взриви Еврейския център в Мюнхен по време на посещението на президента там.

“Кристалната нощ”
• По всяка вероятност членовете на групировката са възнамерявали с този атентат да отбележат годишнината от събитията на 9 ноември 1938 г. В онази нощ, печално известна като “Кристалната нощ”, са били убити десетки евреи, а стотици от домовете им са разграбени.

Combat-18 първоначално е създадена във Великобритания и чак по-късно се разпространява и в други страни. “1” и “8” в името на организацията отбелязват местата на буквите от инициалите на Адолф Хитлер в азбуката.

Членовете на неонацистката групировка неведнъж са обвинявани за разпалване на расова вражда. По думите на местни полицаи ядрото на организацията се състои от около 10 души. Засега не е ясно дали са арестувани някои от значимите фигури в организацията при последните полицейски акции.

В последно време в Германия все по-често се говори за активизиране на нацистките движения. Миналата година беше проведена мащабна операция срещу Hammer Skins.

Името Combat-18 изплува отново преди година, когато човекът, който посегна на живота на френския президент Жак Ширак, беше заподозрян за връзки с неонацистите.