Полицията в Судан е използвала сълзотворен газ, за да спре около 10 000 демонстранти, които се опитват да щурмуват германското и британското посолства, съобщават свидетели пред Ройтерс.

Протестът е по повод разпространения антиислямски филм, който представя пророка Мохамед в лоша светлина.

Протестиращите са хвърляли камъни по двете посолства, които се намират едно до друго в Хартум и са се опитали да ги щурмуват през главните входове, също са запалили пожар до входа на германското посолство, заявиха свидетели.

Съобщава се още, че протестиращите са счупили прозорците на сградата на германското посолство и са смъкнали германската емблема. Свидетели допълват, че е било издигнато ислямско знаме.

Те са блокирали пътя, за да попречат на пожарникарите да изгасят запаленият огън пред посолството на Германия в Судан.

Германският външен министър Гидо Вестервеле изтъкна, че персоналът от посолството в Судан е на сигурно място.

Германското посолството в Хартум в момента е атакувано от яростни демонстранти. Персоналът от посолството е невредим. Външното министерство в Берлин е в контакт с посолството", заяви той в съобщение.

Вестервеле допълни, че посолството частично е в пламъци.

Демонстранти има и пред американското посолство в Хартум. Има информация, че протестиращите са прескочили оградата на посолството. По-късно стана ясно, че трима демонстранти са били убити при сблъсъци с полицията пред дипломатическата сграда.

Говорител от американското посолство в Судан обяви, че всички протестиращи са били изгонени от сградата, цитиран от Ройтер.

Говорител от „Форин офис" потвърди пред БиБиСи, че има демонстрации пред британското посолство в Хартум, допълвайки, че суданската полиция е на мястото на протестите.

Говорителят не може да потвърди дали протестиращите са влезли в посолството и дали напрежението е свързано с любителското видео за Мохамед.

Отново има протести пред посолството на САЩ в Йемен. Силите за сигурност са произвели предупредителни изстрели и са използвали водни оръдия срещу стотици протестиращи в столицата Сана. Това се случва само ден, след като бе щурмувано посолството от протестиращите.

По-рано военната полиция и армията на страната са се опитали да блокират всички улици, водещи към посолството на САЩ, но демонстрантите са успели да достигнат до него.

Тълпата е носела плакати с надписи:„Днес е твоят последен ден, посланико!" и „Дяволът е Америка".

Местни медии информират, че група американски пехотинци са пристигнали вчера в страната, за да помогнат за охраната на посолството. Говорител от посолството на САЩ в Сана отхвърли информацията.

Повече от 2 хиляди мюсюлмани са се събрали в столицата на Йордания Аман, за да протестират срещу антиислямския филм, след като правителството на Йордания поиска от YouTube да блокира трейлъра на любителския филм, предаде „Франс прес".

Около 400 салафити са развявали черни флагове пред посолството на САЩ с послания: „Няма Бог, а Аллах и Мохамед, неговият пратеник". „Слушай Обама, всички ние сме Осама", викаха те.

Ние жертвахме нашата душа и кръв за пророка", скандираха те, след като запалиха американски знамена.

При сблъсъци в ливанския град Триполи във връзка с филма за Мохамед е загинал един човек, а 25 души са ранени, информира AGI.

Тълпа от около 300 ислямски фундаменталисти e нападнала и запалила заведение за бързо хранене на американската компания KFC, което е довело до сблъсъци със силите за сигурност.

Атаката е станала по време на историческата визита на Папа Бенедикт XVI в Ливан.

Сблъсъци има и в Пакистан, след като поддръжници от студентска организация са влезли в конфликт с пакистанските сили на реда по време на протест срещу филма за пророка Мохамед. Вчера парламентът на Пакистан прие резолюция, която осъжда видеото.

Протестиращи са прескочили оградата на американското посолство в столицата на Тунис, обявиха свидетели пред Ройтерс. Най-малко 3-ма души са загинали, а 28 са ранени, след като полицията е започнала да стреля по тълпата. Регистриран е голям пожар в сградата на посолството. Демонстрантите са подпалили и американско училище.

Има информация за протести в Индия и Сирия.

В Ирак хиляди протестиращи са запалили американското и израелското знаме по време на протест в цялата страна срещу филма, съобщава „Франс прес".

В Бангладеш хиляди недоволни мюсюлмани призоваха за наказание за тези, които са направили филма и изгориха американското знаме.

В Лондон около 200 протестиращи се събраха пред посолството на САЩ, където са изгорили знамената на САЩ и Израел. Протестът за момента е мирен.

Около 1000 души протестират в източния афганистански град Джалалабад. Те са изгорили изображение на американския президент Барак Обама.

Хиляди протестиращи палестинци излязоха по улиците на Ивицата Газа и Източен Йерусалим.

Американското посолство в Брюксел е евакуирано.

По-рано днес избухнаха нови сблъсъци между полицията и протестиращи, разгневени от разпространеното видео, което опетнява, според мюсюлманите, пророка Мохамед, пред американското посолство в столицата на Египет Кайро,

Припомняме, през последните дни имаше масови протести пред редица американски посолства и консулства в Египет, Тунис, Либия, Иран, Ирак, Пакистан, Йемен и други държави.

Във вторник вечерта при нападение на американското консулство в Бенгази, Либия бяха убити американският посланик на страната и други трима американци.