Адвокатът на Тръмп Майкъл Коен се е срещнал с руски олигарх, свързан с Кремъл, по-малко от две седмици преди Тръмп да встъпи в длъжност като президент на САЩ, предаде "Ройтерс".

Срещата била в Trump Tower в Ню Йорк и се провела 11 дни преди официалната церемония по встъпването в длъжност на Тръмп.

Коен се срещнал с руския бизнесмен Виктор Векселберг, спряган като един от най-богатите хора в Русия.

В хода на срещата двамата разговаряли за подобряването на отношенията между Москва и Вашингтон.

ФБР претърси офиса на адвоката на Тръмп – Майкъл Коен

ФБР претърси офиса на адвоката на Тръмп – Майкъл Коен

Иззети са документи, обискът предизвика гнева на Тръмп...

Само преди няколко дни излезе информацията, че Коен е получил стотици хиляди долара от американска фирма, която е свързана с руския олигарх. Информацията тогава съобщи Майкъл Авенати, адвокат на порноактрисата Сторми Даниълс, която съди Тръмп. Авенати публикува документ в "Туитър", който разобличава Коен.

Името на фирмата, от която е получена сумата, е Columbus Nova. Тя се управлява от братовчеда на Виктор Векселберг. Фирмата е описана като американски филиал на Renova - руска компания за инвестиции, на която Векселберг е президент.

Малко след това проучване на вестник "Ню Йорк таймс" показа, че проверка на финансовите документи доказва получаването на въпросната сума от страна на личния адвокат на Тръмп.

Според изданието плащанията са направени към фиктивната компания Essential Consultants LLC, създадена от Коен.
От тази фирма Коен платил на порноактрисата Сторми Даниълс, за да си мълчи, след като тя имала афера с президента на САЩ Тръмп през 2006 година.

Личният адвокат на Тръмп получил пари от фирма, свързана с руски олигарх

Личният адвокат на Тръмп получил пари от фирма, свързана с руски олигарх

500 000 долара са предадени на Майкъл Коен