В неделя суперзвездата и капитан на Франция Килиан Мбапе се обяви "против крайностите и идеите за разделение", когато беше попитан за предстоящите ключови парламентарни избори в родината му.

Това съобщи АФП.

Мбапе не се изказа изрично против или в полза на някоя партия преди изборите, чийто първи тур ще се проведе на 30 юни, а вторият - на 7 юли.

Нападателят обаче защити коментарите, направени в събота от съотборника му Маркус Тюрам, като заяви, че той "не е отишъл твърде далеч", призовавайки страната "да се бори всеки ден, за да спре" крайнодясния "Национален сбор" (RN) да спечели изборите.

"Смятам, че това е решаващ момент в историята на страната ни, безпрецедентна ситуация", заяви 25-годишният Мбапе на пресконференция в Дюселдорф, където Франция играе с Австрия в първия си мач за Евро 2024 в понеделник.

"Европейското по футбол е много важно в нашата кариера, но ние сме преди всичко граждани и не мисля, че можем да бъдем откъснати от света около нас", добави иконата на френския футбол, който току-що подписа с Реал Мадрид.

Мбапе заяви, че иска да убеди младите хора, че техните гласове могат да променят нещо.

Саркози: Решението на Макрон за предсрочни избори хвърля Франция в хаос

Саркози: Решението на Макрон за предсрочни избори хвърля Франция в хаос

"Рискът, че хората ще потвърдят гнева си, вместо да го обърнат, е голям"

"Днес всички виждаме, че екстремистите са много близо до спечелването на властта и ние имаме възможност да изберем бъдещето на нашата страна", каза той. "Ето защо призовавам всички млади хора да излязат и да гласуват, за да осъзнаят наистина важността на ситуацията.

Той добави: "Страната трябва да се идентифицира с ценностите на многообразието и толерантността. Това е безспорно. Наистина се надявам, че ще вземем правилното решение."

Протести във Франция срещу десницата

Протести във Франция срещу десницата

Предсрочни избори в страната

За първи път Мбапе говори публично, откакто крайнодесните партии, включително Националния сбор (RN) на Марин Льо Пен, спечелиха почти 40% от гласовете във Франция на европейските избори миналата седмица.

В отговор на тези резултати президентът Еманюел Макрон свика предсрочни избори за Национално събрание, на които партията Национален сбор може да стане най-голямата.

Макрон свика предсрочния вот, който ще се проведе в два тура на 30 юни и 7 юли, след като центристкият му съюз беше победен от крайнодесния "Национален сбор" на изборите за Европейския парламент на 9 юни.

Управляващите във Франция плашат с финансова криза при победа на Льо Пен

Управляващите във Франция плашат с финансова криза при победа на Льо Пен

Междувременно Льо Пен обвини Льо Мер и Макрон, че лъжат за състоянието на френската икономика