По случай първата годишнина от "частичната мобилизация" в Русия изданието "Медиазона" (попадащо в руския регистър на "чуждестранните агенти") обобщи статистиката за наказателните дела, образувани по "военни" членове. Не е образувано нито едно наказателно дело за неявяване по призовка във военкомата (мобилизационната служба), отбелязва първо изданието, цитирано от Руската служба на Би Би Си.

Изданието припомня, че властите се готвят да затегнат наказателните санкции за неявяване. През годината в съдилищата са постъпили 3049 дела за самоволно напускане на поделение при утежняващи обстоятелства - по време на мобилизацията.

Всяка седмица, според наблюденията на "Медиазона", руските съдилища произнасят около 100 присъди по дела за самоволно напускане на военната слжба, като повече от половината от присъдите са условни. Съгласно члена за неизпълнение на заповед военният персонал получава минимална присъда: почти всички осъдени се изпращат в затвора.

Най-тежкото нарушение е дезертьорството. Първите дела по него стигнаха до съда през март тази година. Най-тежката известна присъда беше издадена по делото на военнослужещия по договор Максим Кочетков от Сахалин - през септември той получи 13 години затвор със строг режим.

Девет години от тях са за самото дезертиране, а други четири години е наложена преди това условна присъда за самоволно напускане на част (дезертьорството е бягство от служба не временно, а завинаги, напомня изданието).

Още две категории наказателни дела за престъпления срещу военната служба се използват изключително рядко, пише в публикацията. Това е нападение срещу командира и доброволно предаване в плен.

Лондон: Една година след мобилизацията - умора и нисък боен дух

Лондон: Една година след мобилизацията - умора и нисък боен дух

Русия не може да даде почивка на бойните си части