Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев обвини Европейския съюз в прекомерно придържане към политиката на Съединените щати.

По негови думи ЕС на практика се е превърнал в 51-ия щат на САЩ.

Коментарът на Медведев, който той публикува в "Телеграм", идва, след като по-рано днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че въоръжените сили на Украйна са загубили 100 000 души във войната. Впоследствие обаче публикацията беше редактирана и в крайна сметка изтрита.

"Очевидно е, че леля Фон дер Лайен е била ударена по главата от регионалния комитет на Вашингтон. Изглежда, че боли. Изглежда изключително унизително", заяде се Медведев.

Цивилизованият свят не се нуждае от НАТО - престъпна организация, чиито държави членки съставляват едва около 12% от населението на света, изтъкна още той, цитиран от ТАСС.

ЕК оттегли информацията за загиналите украинци след недоволство на Киев
Обновена

ЕК оттегли информацията за загиналите украинци след недоволство на Киев

От Брюксел коментираха разминаването

По негови дум Алиансът трябва "да се саморазпусне на основание, че е престъпна организация".

Медведев посочи, че в НАТО "лесно са забравили" какво са направили по целия свят, включително дирижирането на държавни преврати и свалянето от власт на законни държавни лидери.

Организацията и нейното ръководство също изглежда са забравили за многобройните цивилни жертви, причинени от нейните операции и доставки на оръжия за екстремистки режими, добави бившият руски президент.

Относно скорошния коментар на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за необходимостта от запазване на суверенитета и независимостта на Украйна, Медведев отбеляза: "Той не спомена териториалната ѝ цялост. Като че ли тя трябва да спечели, но очевидно с унищожена територия".

Медведев: Хибридната война срещу Русия ни приближава към Трета световна

Медведев: Хибридната война срещу Русия ни приближава към Трета световна

Западът увеличавал вероятността от започване на световна война