Мексиканското правителство заяви в неделя, че ще оспори решението на Върховния съд за временното блокиране на части от противоречива избирателна реформа. Тя бе прокарана от президента Андрес Обрадор, съобщи "Ройтерс".

В петък Върховният съд спря части от реформата, която беше редактирана версия на първоначалната неуспешна конституционна реформа. Съдът също така потвърди, че ще разгледа дело от независимия избирателен институт INE, който се стреми да го отмени.

Правителството на Мексико каза в изявление, че ще оспори решението чрез своя правен отдел и разкритикува спирането на съда.

"Невярно е, че основните права на гражданите са изложени на риск, както и организацията на изборите, така че това е неоправдана и ненужна резолюция", каза правителството. От съществено значение е министрите, които съставляват (Върховния съд на нацията) да действат в рамките на правомощията, които им съответстват, без да прекрачват ограниченията, наложени от Конституцията и законите", се добавя в него.

Мексиканският президент в конфликт с Върховния съд

Мексиканският президент в конфликт с Върховния съд

Причината е престъпността

В съобщението на Върховния съд от петък се казва, че случаят включва "възможно нарушаване на политическите и избирателните права на гражданите".

Обрадор е в ожесточени сблъсъци с избирателните власти през цялата си политическа кариера.

В края на миналия месец Сенатът на Мексико даде окончателното си одобрение на избирателната реформа, известна сред местните като "План Б", за която критиците предупреждават, че ще подкопае демокрацията.

Правителството заяви, че реформата има за цел да намали бюрократичните разходи за избори и да укрепи демократичните принципи.

Десетки хиляди протестиращи излязоха на улицата дни след като депутатите одобриха реформата, в един от най-големите протести досега срещу четиригодишното управление на Обрадор.

Обрадор осъди протестите в Мексико срещу реформата му

Обрадор осъди протестите в Мексико срещу реформата му

Според опонентите му, той ще заграби още власт