Социалдемократи и християндемократи се срещнаха днес за първи път след изборите в Германия, предаде кореспондентът на БНР от Берлин.

Разговорите са първи сондажи за съставянето на бъдещото правителство на страната. На срещата, която продължи един час участваха шефката на християндемократите Ангела Меркел, лидерът на баварския християнсоциален съюз Едмунд Щойбер от една страна и Франц Мюнтеферинг, лидер на социалдемократите, и настоящият канцлер Герхард Шрьодер - от друга.

След нея и двете страни изказаха задоволство от конструктивния дух на разговорите, но преповториха позициите си относно канцлерския пост и правото да се състави правителство.

Лидерът на социалдемократите Мюнтеферинг отново подчерта, че и начело на голяма коалиция канцлер трябва да бъде Герхард Шрьодер.

Ангела Меркел от своя страна също изтъкна, че най-голямата парламентарна група е тази на християндемократите и християнсоциалния съюз и е тяхно задължение да съставят кабинет.

Следващата седмица християндемократи и социалдемократи ще се срещнат отново и едва след това ще се решават коалициите, заявила кандидатката за канцлерския пост Ангела Меркел.

И християндемократи, и социалдемократи са единни, че предсрочни избори не трябва да има, както са и против съставяне на кабинет на малцинството. По-рано днес ръководствто на християндемократите се срещна и със свободните демократи – традиционният й коалиционен партньор.
Към подобна коалиция трябва да бъдат привлечени и Зелените на Йошка Фишер, за да има тя мнозинство.

След срещата Меркел заяви, че програмните различия със Зелените са огромни, въпреки това обаче за утре са насрочени консултации на християндемократите със съпартийците на Йошка Фишер.