Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че с президента Доналд Тръмп са изградили добри работни отношения, въпреки че миналата година имаше хладна размяна на реплики, която породи страхове за увреждане на американско-германското партньорство. Това съобщава "Ройтерс".

"Президентът Тръмп и аз развихме добри работни отношения, което не изключва да имаме различни гледни точки", заяви Меркел пред група вестници.

"Когато говорим един с друг, например, става въпрос за разработването на обща стратегия за конфликта в Украйна или за ужасната война в Сирия, а също и за борбата срещу терора или катастрофалната хуманитарна ситуация в Йемен - всички тези конфликти са на прага на Европа", посочи Меркел.

По време на президентската си кампания през 2016 г. Доналд Тръмп критикува Меркел за това, че позволила на повече от един милион бежанци от Сирия, Близкия изток и Афганистан да влязат в страната, заявявайки, че с тези политики тя разрушава Германия.

Меркел срещна Тръмп за пръв път през март.

"Когато го посетих във Вашингтон, ние разговаряхме за търговските споразумения. Американският президент иска справедливи условия от гледна точка на страната му, а ние естествено гледаме за германските и европейските интереси", допълва Ангела Меркел.

Тя отхвърли критиките на Тръмп заради трайно големите търговски излишъци на Германия.

"Вярно е, че трябва да инвестираме повече у дома", заяви тя и допълни, че правителството й прави това. "Но бих искала да кажа, че ние сме горди, че има толкова силно търсене на нашите продукти по целия свят. Това е нашият стандарт и много хора работят много усилено за това", допълни Меркел.