Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че предстоящото й посещение в Москва на 10 май, за да почете паметта на десетките милиони, загинали по време на Втората световна война, е много важно, въпреки съществуващите разногласия между Берлин и Москва.  

На 9 май Москва ще отбележи 70-ата годишнина от победата на СССР над нацистка Германия, като на церемонията ще присъстват около 26 чуждестранни лидери. Меркел няма да бъде в Москва за военния парад, но се очаква да посети Русия на следващия ден, за да проведе разговори с руския президент Владимир Путин.   

„Към днешна дата има голяма полемика между Русия и нас (Германия), включително по въпроса какво се случва в Украйна. Въпреки това за мен е важно съвместно с руския президент да положим венци на Паметника на Незнайния воин на 10 май", подчертала Меркел във видео блог.  

Тя добавила, че иска да отдаде почит на милионите жертви на Втората световна война, които лежат на съвестта на Германия.

През март Ангела Меркел, както и някои други лидери на европейски държави, отхвърли поканата за участие в тържествата за Деня на победата в Москва. Този ход отразява напрежението между Русия и Запада заради кризата в Украйна.