Германският канцлер през периода 2005-2021 г. Ангела Меркел смята, че трябва да се вземат на сериозно думите на руския президент Владимир Путин, имайки предвид, по всяка вероятност, телевизионното му обръщение, в което той заплаши да "използва всички средства" за защита на страната си. Тя заяви това при откриването на фондацията на името на бившия федерален канцлер Хелмут Кол, предават ДПА и УНИАН.

"Трябва да приемем думите му сериозно", каза тя в сряда, цитирана от ДПА. "Да вземем думите на сериозно, да не ги отхвърлим от самото начало като обикновен блъф, а да ги вземем на сериозно, в никакъв случай не е признак на слабост или примирение, а признак на политическа мъдрост - мъдрост, която помага да се запази пространство за маневриране или също толкова важно, дори да се създаде ново", подчерта Меркел.

Путин в телевизионно обръщение по-рано посочи, че западните страни, в отговор на руската "специална операция", започнаха "ядрен шантаж", като насърчиха Киев да обстрелва Запорожката атомна електроцентрала и обявиха допустимостта на използването на ядрени оръжия. Президентът подчерта, че Руската федерация е готова да използва всички средства, с които разполага, за да защити териториалната си цялост и народа и "това не е блъф".

Вучич за заплахите на Путин: Не блъфира

Вучич за заплахите на Путин: Не блъфира

Сърбия осъджда руската инвазия, защото "подкрепя териториалната цялост на всички страни по света и Устава на ООН"