Германският канцлер Ангела Меркел заяви в интервю за "Зюддойче цайтунг", че се е разминала във възгледите с руския президент Владимир Путин от момента на речта му в Бундестага през 2001 г.

"Винаги ми е било ясно, че между нас има значителни различия. За руския президент разпадането на Съветския съюз е трагично събитие, ние, напротив, изпитахме радостта от края на Студената война, радост от германското и европейското единство", отговорила Меркел на въпрос, смятала ли е тя, че встъпвайки в длъжност през 2005 г., е възможно да изгради с Путин доверителни отношения.

Меркел иска да поддържа диалога с Русия въпреки разногласията

Меркел иска да поддържа диалога с Русия въпреки разногласията

Путин посрещна германския канцлер в Кремъл с букет цветя

В същото време канцлерката добавила, че по това време не е можела да си представи, че Путин ще "анексира Крим и че в източната част на Украйна ще се стигне до такава военна конфронтация, почти на границата на Европейския съюз".

Руският държавен глава изнесе реч пред Бундестага през септември 2001 г. Тогава той каза, че Русия била най-европейската сила, но много важни решения в Европа се вземали без нейно участие. Той призова за изоставяне на моделите от Студената война и да бъдат равноправни партньори както в европейската, така и в глобалната архитектура за сигурност.

През 2014 г. отношенията между Русия и Запада сериозно се влошиха заради окупацията на Крим и конфликта в Украйна. САЩ, Европейският съюз и някои други страни обвиниха Русия, че се намесва в делата на Украйна и наложиха санкции срещу нея. 

Меркел настоява: ЕС трябва да се стреми към пряк контакт с Путин

Меркел настоява: ЕС трябва да се стреми към пряк контакт с Путин

"Не е достатъчно американският президент да разговаря с руския президент"