Германският канцлер Ангела Меркел, отговаряйки на нападките на американския президент Доналд Тръмп за това, че Германия е "пленник на Русия", подчерта при пристигането си на срещата на върха на страните членки на НАТО в Брюксел, че страната ѝ е напълно независима от Москва и се ръководи от свои собствени политики и решения.

Според Меркел Германия понастоящем е независима страна, за разлика от Източна Германия от времената на Студената война, в която тя е отраснала и която тогава беше контролирана от Съветския съюз.

Тръмп изригна: Германия е пленник на Русия

Тръмп изригна: Германия е пленник на Русия

"Неуместно" и "нечестно" било Европа да харчи твърде малко за отбрана

"Много съм щастлива, че днес сме обединени в свобода, Федерална република Германия. Заради това можем да кажем, че можем да провеждаме наши независими политики и да вземаме независими решения. Това е много добре, особено за хората в Източна Германия", подчерта Меркел.

Канцлерката също така коментира, че Германия "прави много" за НАТО, въпреки обвиненията на Тръмп, че Европа не плаща достатъчно за отбраната си.

"Германия е вторият най-голям доставчик на войници, най-голямата част от нашия военен капацитет се предлага на НАТО и до днес имаме силен ангажимент към Афганистан. С това ние също така защитаваме интересите на САЩ", допълни тя и увери, че страната ѝ желае да увеличи военните си разходи, съгласно споразумението на страните от НАТО в Уелс през 2014 г.

Германия отговори на Тръмп: Имаме проблеми с Русия

Германия отговори на Тръмп: Имаме проблеми с Русия

Германия не била пленник на политиката на Русия

"До 2028 г. ние ще увеличим разходите си с 28 на сто в сравнение с 2014 г. Като се имат предвид тези факти, аз уверено се присъединявам към тази среща", изтъкна още Меркел.

По-рано днес, по време на работна закуска с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Тръмп подчерта, че Русия ще контролира 70 процента от територията на Германия, след като газопроводът "Северен поток-2" бъде построен.