Мнозинството от около 3 млн. души с турски корени, които живеят в Германия, са добре интегрирани. Това увери говорителка на германския канцлер Ангела Меркел, след като германският футболен национал от турски произход Месут Йозил напусна националния отбор на страната, като причина за това посочи, че се чувства "жертва на расизъм и неуважение", съобщават германските медии. 

Снимка с Ердоган и Месут Йозил е аут от националния на Германия

Снимка с Ердоган и Месут Йозил е аут от националния на Германия

Футболистът не искал спекулации за неговата лоялност

Според германското правителство критиките на Йозил са неуместни, като той е получил уважение, а всички турци или хора, които произхождащи от семейства на имигранти, се радват на добро отношение в страната.

"Г-жа Меркел оценява направеното от Йозил за националния отбор и го смята за един от големите играчи на Германия. Тя уважава решението му да се откаже", изтъкна говорителката. 

Вчера футболистът настоя, че в ръководството на Германския футболен съюз не трябва да работят хора с расистки убеждения.

През май Йозил заедно със съотборника си в германския национален отбор Илкай Гюндоган се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Лондон и му подари фланелка.

"Снимката с Ердоган не беше акт на политика или на агитация, а просто на уважение към човек, който заема висок пост. Той е президент на родината на моите родители", обяснява Йозил.

"Моята професия е футболист, а не политик, така че срещата ни нямаше отношение към това", увери футболистът.