Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на Сергей Шойгу, бивш руски министър на отбраната, и началника на руския генерален щаб генерал Валери Герасимов за предполагаеми престъпления, извършени по време на руската инвазия в Украйна, предава "Ройтерс".

В прессъобщение съдът каза, че съдиите са установили, че има "разумни основания да се смята", че двамата заподозрени носят отговорност за ракетни удари, извършени от руските въоръжени сили срещу украинската електрическа инфраструктура от най-малко 10 октомври 2022 г. до поне 9 март 2023 г.".

Руските служители бяха заподозрени в извършване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството за насочване на атаки срещу цивилни и цивилни обекти в Украйна.

Русия, която подобно на Украйна не е член на Международния наказателен съд, многократно е заявявала, че украинската енергийна инфраструктура е легитимна военна цел и отрича да е атакувала цивилни или гражданска инфраструктура.

Съветът за сигурност на Русия заяви пред Интерфакс, че смята решението на МНС да арестува секретаря на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу за "незначително".

"Това е изстрел във въздуха, тъй като юрисдикцията на МНС не се простира до Русия и е приета като част от хибридната война на Запада срещу нашата страна", цитира агенцията пресслужбата на руския Съвет за сигурност.

Съдът в Страсбург: Русия е извършила множество нарушения на правата на човека в Крим

Съдът в Страсбург: Русия е извършила множество нарушения на правата на човека в Крим

От анексията през 2014 г.

Припомняме, че в началото на 2023г, МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин.

Той е обвинен във военни престъпления, извършени в Украйна.

Москва многократно отхвърляше обвиненията в извършване на зверства по време на едногодишната си война в Украйна.

Издадената заповед за арест е по подозрение за незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна в Руската федерация.