Британската шпионска агенция МИ5 е издала предупреждение, заклеймяващо жена като китайски агент, вероятно за да отклони вниманието от скандала с партита на Борис Джонсон по време на пандемията, предава "Ройтерс".

През януари 2022 г. МИ5 изпрати предупреждение на адвокатката Кристин Лий, в което се твърди, че тя е "замесена в дейности за политическа намеса" в Обединеното кралство от името на управляващата комунистическа партия на Китай.

Предупреждението беше разпространено до законодателите от председателя на Камарата на общините, който каза, че МИ5 е открила, че Лий е "улеснявал финансови дарения на действащи и кандидат-парламентаристи от името на чуждестранни граждани, базирани в Хонконг и Китай".

Сега Лий съди МИ5 за неуточнени щети, като твърди, че агенцията е действала незаконно и неразумно.

Британският парламент одобри доклада за лъжите на Джонсън по "Партигейт"

Британският парламент одобри доклада за лъжите на Джонсън по "Партигейт"

С 354 гласа "за" срещу 7 "против"

На изслушване на Трибунала за разследващи правомощия в понеделник нейният адвокат Рамби де Мело прочете съобщение, изпратено до Лий от Бари Гардинър - депутат от опозиционната Лейбъристка партия, който каза, че е получил стотици хиляди лири дарения от нея - в което той поставя под въпрос мотивите на МИ5.

Гардинър написа, че "много хора" смятат, че целта на сигнала е бил да отклони вниманието от признанието на Джонсън за незаконно събиране на Даунинг Стрийт по време на първият локдоун заради COVID.

Ден преди известието да бъде издадено, Джонсън се извини на парламента за присъствието  на събиране "с консумация на собствен алкохол", което се проведе в официалната му резиденция.

"Никога не съм вярвал, че службите за сигурност ще действат явно партийно политически по този начин", се казва в съобщението на Гардинър, изпратено до Лий чрез общ приятел през май 2022 г.

Доклад: Борис Джонсън нарушавал COVID мерките като премиер

Доклад: Борис Джонсън нарушавал COVID мерките като премиер

Парламентът затяга примката около партитата на "Даунинг стрийт" 10

"Това, което ми беше внушено, е, че службите за сигурност може да са искали да "започнат битка" или да "отвлекат вниманието" от нещо друго и че ние просто сме били съпътстваща щета."

Де Мело каза, че МИ5 няма правомощия да издаде "безпрецедентното" известие, което според него е фактически погрешно в твърдението, че Лий е извършвала дейности за политическа намеса от името на Отдела за работа на Обединения фронт на Китайската комунистическа партия.

Той каза, че Работният отдел на Обединения фронт (UFWD) няма да я ангажира като агент, тъй като тя е ревностна християнка, като каза, че въздействието на сигнала, който е привлякъл световен интерес, е било "катастрофално", довеждайки до заплахи за смърт, изнасилване и други обидни имейли.

Нейните адвокати казаха в съдебните документи, че Лий, която е наблюдавала процеса от публичната галерия, е била принудена да се укрива по-голямата част от времето и е трябвало да приеме фалшиво име и да прикрие външния си вид с нова прическа.

В своите писмени изявления адвокатите на МИ5 заявиха, че предупреждението е било издадено от съображения за национална сигурност, за да се защити парламентарната демокрация от чужда намеса.

И Найджъл Фараж излезе пред консерваторите

И Найджъл Фараж излезе пред консерваторите

Остава обаче несигурно дали тя ще спечели парламентарни мандати заради естеството на британската избирателна система