Британският милиардер, основател на Virgin Galactic, сър Ричард Брансън предложи на украинското правителство да легализира наркотиците, съобщава The Insider, цитиран от руски медии.

Светът води борба с наркотиците в продължение на повече от 50 години, а Украйна отбелязва едни от най-лошите резултати в тази битка, заявил предприемачът пред студенти от Киевския университет в петък.  

„Казаха ми, че от всички страни в света Украйна е една от най-зле представящите се в тази война. Вие се борихте за свободата си и се борите в момента", коментирал Брансън.

Седмият най-богат човек във Великобритания заявил, че приблизително 300 хил. украинци са наркозависими и препоръчал да се легализира марихуаната, позовавайки се на Португалия, където всички наркотици са декриминализирани.

Португалия създаде клиники, където наркозависимите могат да получат чисти спринцовки и метадон. Това струва на Португалия над 60 на сто по-малко от задържането им в затвора.  

„По-добре парите да влизат в бюджета отколкото в джобовете на взимащите подкупи", изтъкнал още британският милиардер.

Високото ниво на корупция в Украйна води до вкарването в затвора на тези, които са твърде бедни, за да подкупват властите, добавил Брансън.

Киев трябва да пренасочи парите, използвани за издръжката на наркозависимите в затвора за образователни цели, заключил милиардерът.

Руската англоезична медия „Sputnik" отбелязва, че по време на вълненията на Майдана в края на 2013-а и началото на 2014 г. са били използвани наркотици за възбуждането на настроенията на протестиращите.