Потенциален завой наляво на изборите в Германия в неделя плаши милионерите и те преместват активи в Швейцария, казват банкери и данъчни адвокати, цитирани от "Ройтерс".

Ако лявоцентристките социалдемократи (СДП), крайнолявата "Левица" и Зелените дойдат на власт, повторното въвеждане на данък върху богатството и затягане на данъка върху наследството може да бъде в политическия дневен ред.

"За свръхбогатите това е много популярно", казва базиран в Германия данъчен адвокат с обширни операции в Швейцария, като допълва: "Предприемаческите семейства са силно разтревожени."

Този ход показва колко много богати хора все още виждат Швейцария като привлекателно място за съхраняване на богатства, въпреки усилията ѝ да премахне имиджа си на сигурно убежище за милиардери.

Нито една страна няма повече офшорни активи от Швейцария и притоците са се ускорили през 2020 г. в полза на големи банки като UBS, Credit Suisse и Julius Baer. Геополитическото напрежение и опасенията от икономическите последици от COVID-19 пандемията направиха политическата стабилност на Швейцария привлекателна.

Данните на Банката за международни разплащания показват, че депозитите на германски домакинства и компании в банки в Швейцария са нараснали с почти 5 млрд. до 37,5 млрд. долара през първото тримесечие на 2021 г. и това не включва акции, облигации или финансови продукти.

По-нови данни не са налични, но запознати казват, че притокът е продължил. "Резервирах над средното количество нови пари, както през последните три месеца", отбеляза съветник на клиенти в голяма швейцарска банка, която се занимава предимно с германци.

"Много богати хора, особено предприемачи, се опасяват, че в Германия ще има завой наляво, независимо от изхода на изборите", коментира Флориан Дюрселен, ръководител за Европа в мениджъра на богатства LGT Switzerland.

Един от топ швейцарските банкери посочва: "Познавам редица германски предприемачи, които искат да имат опора извън Германия, ако нещата станат твърде червени (леви) там".

Изборната надпревара в Германия се нажежава три дни преди вота

Изборната надпревара в Германия се нажежава три дни преди вота

Разликата между социалдемократите и консерваторите е само три процента

Социологическо допитване вчера показа, че СДП е с 25% подкрепа, изпреварвайки консерваторите на отиващия си канцлер Ангела Меркел с четири процентни пункта.

СДП иска отново да въведе данък върху богатството и да увеличи данъка върху наследството, докато Зелените - вероятно потенциален коалиционен партньор - планират да облагат по-сериозно богатството. Въпреки че и двeте формации предвиждат повишаване на данъка върху доходите на най-печелещите, данък върху активите би събрал много повече пари, поясни данъчният адвокат.

Той вижда повишено търсене на съвети от клиенти, каза той, отбелязвайки, че някои предприемачи са се опитали да се защитят, като правят нови инвестиции чрез компания в Швейцария или прехвърлят активи на фондация в Лихтенщайн.

Простото прехвърляне на пари в банкова сметка в Швейцария, от друга страна, вече не помага. Под огромен международен натиск, швейцарците вече споделят такива данни за сметките с данъчните власти в родните страни на клиентите.

"Швейцария като финансов център се характеризира със стабилност, правна сигурност и високо ниво на финансова компетентност. Тя обаче не предлага никаква защита срещу укриване на данъци", отбеляза говорител на Държавния секретариат по международни финансови въпроси (SIF).

Дюрселен от LGT уточни, че наскоро е разговарял с германски предприемач, който се опасява, че скоро Германия може да обложи сурово чуждестранни активи или транзакции, което благоприятства виждането на Швейцария като сигурно убежище за капитали.

"Лично аз предполагам, че значителни активи ще продължат да бъдат премествани в Швейцария", коментира той.

Един местен политик отбеляза, че десетки богати германски предприемачи са се интересували през последните месеци за живеене в едно от предградията с ниски данъци край Цюрихското езеро.