Външните министри от страните от БРИКС се срещат в Южна Африка от четвъртък, като блокът от пет държави се стреми да се превърне в противотежест на геополитическото господство на Запада след нахлуването на Русия в Украйна, предава Ройтерс.

Разговорите са прелюдия към срещата на върха през август в Йоханесбург, която вече предизвика полемика поради възможното присъствие на руския президент Владимир Путин, срещу когото има заповед за арест на Международния наказателен съд (МНС).

През март той бе обвинен във военно престъпление за насилствено депортиране на деца от окупираната от Русия територия в Украйна. Москва отрича обвиненията. Южна Африка вече покани Путин през януари.

Южноафриканските власти потвърдиха, че външните министри от Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка присъстват на срещата в четвъртък в Кейптаун. Заместник-министър представлява Китай.

Не е публикуван дневен ред, но анализатори казаха, че дискусиите ще имат за цел да задълбочат връзките между съществуващите членове и ще се обмисли разширяване на групата.

"БРИКС се позиционира като алтернатива на Запада и като начин да се направи място за нововъзникващите сили", каза Кобус ван Стаден от Южноафриканския институт за международни отношения.

Някога разглеждан като необвързваща, до голяма степен символична асоциация на разнородни нововъзникващи икономики, през последните години БРИКС придоби по-конкретна форма, движена първоначално от Пекин, а след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г., получи допълнителен тласък и от Москва.

Обсъжданията около Новата банка за развитие на БРИКС, която спря финансирането на проекти в Русия, за да спази санкциите, се очакват в четвъртък, каза източник от външното министерство на Южна Африка.

Дилма Русеф оглави банката на БРИКС

Дилма Русеф оглави банката на БРИКС

Тя е предложена за поста от президента Лула да Силва

На фона на нарастващата геополитическа поляризация в резултат на войната в Украйна, лидерите на БРИКС заявиха, че са отворени за приемане на нови членове, включително страни производителки на петрол.

Венецуела, Аржентина, Иран, Алжир, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са в списъка на онези, които или официално са подали молба за присъединяване, или са изразили интерес, казаха официални лица.

"Ако успеят да привлекат страните производителки на петрол, това ще бъде от ключово значение, като се има предвид петродоларовата система", каза Уилям Гумед, южноафрикански политически анализатор, който е писал много за БРИКС.

Южна Африка, макар и най-малкият член на блока, е сред най-големите радетели за развитието му.

Подготовката за срещата на върха на 22-24 август обаче беше усложнена от заповедта за арест на Путин.

Като член на Международния наказателен съд Южна Африка ще бъде изправена пред натиск да арестува Путин, ако той присъства на срещата в Йоханесбург.

Путин не е потвърдил плановете си, като Кремъл само каза, че Русия ще вземе участие на "правилното ниво".

Позицията на Южна Африка е неясна. Претория каза, че ще спази задълженията си съгласно членството си в МНС, но правителството все още обмисля възможността да приеме Путин или дори да премести срещата на върха в Китай.

Независимият политически анализатор Ник Борейн каза, че правителството е притиснато между подкрепата си за БРИКС и приятелството с Русия от една страна и задаващата се реакция от жизненоважни западни икономически партньори от друга.

"Очевидно най-доброто решение за Южна Африка е, ако Путин реши да не дойде."

Турция, Египет и Саудитска Арабия искат да влязат в БРИКС

Турция, Египет и Саудитска Арабия искат да влязат в БРИКС

Организацията решава за членството им през 2023 г.